ABB, Orion'un yan kuruluşu olan Energon Renewables ile birlikte çalışacak. / Fotoğraf: ABB
ABB, Bangladeş’in Mongla’daki 100MW kapasiteli Moidhara güneş enerjisi santralinde otomasyon ve kontrol çözümleri uygulamak için Orion ile sözleşme imzaladı.
ABB, Bangladeş’teki Mongla’daki 100 MW’lık güneş fotovoltaik tesisinde bir trafo merkezi ve transformatörlerin yanı sıra otomasyon ve kontrol sistemlerinin kurulumu için Orion ile sözleşme imzaladı.
Şirket, ülkenin en büyük bağımsız güç üreticilerinden (Independent Power Producers/ IPP) biri olan Orion’un yan kuruluşu olan Energon Renewables ile birlikte çalışacak.
ABB, tesisin verimliliğini ve güvenilirliğinin artırılması için hava durumu izleme istasyonu da dahil olmak üzere tüm tesisin kontrolü ve izlenmesi için tam entegre bir otomasyon ve elektrik sistemi uygulayacak. Firma, ayrıca IEC 60870-5-104 iletişim protokolü aracılığıyla Bangladeş Güç Şebekesine iletişim kuran SCADA sistemi ile birlikte transformatörler, RMU’lar ve 33/132 kV trafo merkezlerinden oluşan eksiksiz bir elektrik çözümü de tedarik edecek.
Bangladeş’in elektrik üretiminin yüzde 95’i gaz, dizel ve kömürden oluşuyor. Yılda 90 bin tonun üzerinde kömürün ürettiği enerjiye eş değer olan bu 100 MW’lık santral, yenilenebilir kaynaklardan enerji üretilmesinde önemli bir adım olarak görülüyor. Bu bağlamda projenin Bangladeş için türünün ilk örneği olduğunu ifade eden ABB Enerji ve Su, Enerji Endüstrisi Başkanı Danilo Moresco şunları söyledi: “Bu sayede, hükümetin yenilenebilir kaynaklar aracılığıyla küresel enerji kriterlerini karşılamasına yardımcı olarak hem bölge sakinlerine hem de endüstriye temiz enerji sağlanmasını sağlayacağız. ” Moresco, Energon’un kontrol stratejilerini, süreçleri optimize edebileceğini ve nihayetinde tesis kullanılabilirliğini en üst düzeye çıkarabileceğini ve ayrıca uzaktan izleme yoluyla iş birliğinden yararlanabileceğini de sözlerine ekledi.
Ülkenin toplam üretim kapasitesinin 20.000 MW olduğunu vurgulayan Orion Genel Müdürü Salman Obaidul Karim, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda sadece 188MW’lık enerji, yenilenebilir kaynaklardan temin ediliyor. Bu yeni güneş enerjisi projesiyle, bunu artırmayı ve ülkenin 2020 yılı için belirlediği yenilenebilir kaynaklarla üretilen 2.000 MW hedefine ulaşmasına yardımcı olmayı umuyoruz. “
Tesisin 2020 yılı sonunda elektrik üretmeye başlaması bekleniyor.