Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesi kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu’nda gerçekleşen sunumların ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesi kabul edildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum TBMM Genel Kurulu’nda Bakanlığın 2021 yılı bütçesine ilişkin açıklamalarda bulundu. 2020 yılının dünya için sınavlar ve muhasebeler yılı olduğunu belirten Bakan Kurum, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle dünyanın zor bir dönemden geçtiğini söyledi. Özellikle gelişmiş devletlerin yaklaşık 100 yıldır çevreye, doğaya ve biyolojik çeşitliliğe verdikleri geri döndürülemez zararın sonuçlarının 2020 yılı boyunca en dramatik şekilde görüldüğüne değinen Kurum, Türkiye’nin bu ülkelerin aksine, hep çevreye ve doğanın dengesine karşı sorumlu bir ülke olduğunu vurguladı.
Kurum, çevreyi, millet bahçeleri, ekolojik koridorlar, iklim değişikliği eylem planları, Sıfır Atık Hareketi, yüzölçümünü her geçen gün artırdıkları doğal koruma alanlarını muhafaza edip geleceğe taşıdıklarını söyledi.
2020 yılının tarihteki en sıcak yıl olacağına dikkati çeken Kurum, 2040 yılında dünyanın hiçbir yerine kar yağmayabileceğini söyledi. Kurum sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye bugün, küresel iklim değişikliğiyle mücadele noktasında pansuman tedavileri değil, asıl sorunu ortadan kaldıracak adımları kararlılıkla atmaktadır. Akdeniz Havzası’nda yer alan ülkemiz, bugün iklim değişikliğinin sel, heyelan, fırtına ve kuraklık gibi etkilerini çok ciddi boyutlarda yaşamış ve yaşamaya da halen devam etmektedir. Bu afetler nedeniyle daha fazla kayıp yaşanmaması için 541 maddelik ulusal, yedi bölgemiz için de 133 maddelik bölgesel iklim değişikliği planlarımızı uygulamaya koyduk.”.
Belediyeler ile el ele vererek şehirleri çevreyle, doğayla daha uyumlu hale getireceklerini belirten Kurum, 2017 yılında başlatılan Sıfır Atık Projesi’nin Türkiye ve dünya için atılan en büyük adım olduğunu söyledi. Bugüne kadar 58 bin kurum ve kuruluş binasında sıfır atık sisteminin kurulduğunu dile getiren Kurum, 17 milyon tonun üzerinde değerlendirilebilir atığın yine geri dönüşüme kazandırıldığını söyledi. 17 milyar TL ekonomik kazanç ve 343 milyon ton metreküp su tasarrufu sağlandığına dikkat çeken Kurum iki milyar ton sera gazı salınımının engellediğini söyledi. Plastik poşet kullanımının yüzde 80 oranında azaltıldığına da değinen Kurum, 190 bin ton plastik atığın oluşumunun engellendiğini ve 2023 yılına kadar tüm Türkiye’de Sıfır Atık Sisteminin kurulacağını söyledi.
Bakan Kurum, geri kazanım oranını yüzde 35’e çıkararak, geri kazanım sektörünün ham madde ihtiyacını kendi kaynaklarından sağlayacaklarının altını çizdi. Meclis’in bu yıl çevrecilik konusunda da çok önemli bir kanunu çıkaracağına ve Türkiye Çevre Ajansı‘nın kurulacağına değinen Kurum, bu kapsamda da Depozito İade Sistemi’nin etkin şekilde, tek merkezden yönetileceğini ve sıfır atık uygulamalarının da hızlı bir şekilde yaygınlaştırılacağını söyledi.
2020 yılında, çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla 34 bin çevre denetimi yaptıklarını ve tesislere 227 milyon TL idari para cezası uyguladıklarını ifade eden Kurum, son 18 yılda, İller Bankasıyla, yerel yönetimlere, 118 milyar Lira finans desteği sağladıklarını söyledi.
81 ilde 81 milyon metrekare millet bahçesi ve 22 ilde ekolojik koridor projeleri”nin hızla devam ettiğini vurgulayan Kurum, bu kapsamda Ankara’dan Karadeniz’de Kızılırmak Deltası’na, Ege’de Foça’ya, Akdeniz’de Patara’ya ve Doğu Anadolu’da Van Gölü’ne kadar dört ekolojik hat oluşturulacağının bilgisini verdi.
Korunan alan büyüklüğünü son iki yılda yüzde bir arttırarak, yüzde 9,6’dan yüzde 10,6’ya çıkardıklarını dile getiren Kurum, bu oranı, OECD verisi olan yüzde 17’ye çıkarmak için gece gündüz çalıştıklarını belirtti.