Enefit Green, Estonya ve Litvanya’daki yeni rüzgâr enerjisi santrallerine yarım milyar Euro yatırım yapacak.
Estonya ve Litvanya’da rüzgâr enerjisi santralleri İnşa etmek için kolları sıvayan Enefit Green, bu bağlamda Estonya’da 255MW’lık Sopi-Tootsi rüzgar santrali için nihai yatırım kararı aldı. Kuzey Pärnu’da yer alan santral tamamlandığında kapasite açısından Baltık Devletleri’nin en büyüğü olacak. Kaldı ki, Enefit Green Yönetim Kurulu Başkanı Aavo Kärmas‘a göre, bu Estonya’nın şimdiye kadar yenilenebilir enerjiye yaptığı en büyük yatırım. Kärmas “Sopi-Tootsi Rüzgar Santrali, Estonya ve Baltık Devletleri’ndeki en modern ve güçlü yenilenebilir enerji üretim alanı olacak ve Estonya’da üretilen mevcut rüzgar enerjisi miktarını neredeyse iki katına çıkaracak. Santrali üretimi, tüm ülkenin elektrik tüketiminin yüzde 8,5’ini ve ev tüketicilerinin elektrik ihtiyacının% 40’ını kapsayacak.” dedi.
Ayrıca şirket, Litvanya’da üç bölümden oluşan bir geliştirme projesinin ilk aşaması olan 80MW’lık Kelme Rüzgar Santrali’nin de inşasına karar verdi.
Kärmas’a göre, Litvanya’da inşa edilecek üç aşamalı Kelme projesinin etkisi ise Sopi-Tootsi’den daha büyük olacak. Bu bağlamda Kärmas “Şu anda Litvanya’daki Kelme projesinin ilk aşamasının inşaatına başlıyoruz ve önümüzdeki yıl da sonraki aşamalarda yatırım kararları almayı planlıyoruz. Kelme Santrali bir bütün olarak bölgesel elektrik piyasasına 320 megavat üretim ve büyük miktarda ucuz yenilenebilir enerji ekleyecek.” dedi.
Tüm bu gelişmelerin ışığında şirket, önümüzdeki iki yıl içinde bu projelere yaklaşık 450 milyon Euro yatırım yapacak. Detaylara bakıldığında ise
Sopi-Tootsi santraline yapılan yatırım 305 milyon Euro ve Kelme santraline yapılacak ilk yatırım ise 145 milyon Euro tutarında olacak.
Diğer yandan her iki santralin de inşası için gerekli fonları sağlamak için Enefit Green, uzun vadeli enerji alım satım anlaşmaları imzaladı. Bir sonraki adım olarak ise şirket hem rüzgar santrallerini inşa edeceklerle hem de rüzgar türbini tedarikçileri ile sözleşmeler imzalayacak. Sözleşmelerin imzalanmasının ardından da her iki sahada da inşaat için hazırlık çalışmaları başlayacak.
Kelme ve Sopi-Tootsi’nin 2024 yılında üretime başlaması planlanıyor.