Varlık 3@2xVarlık 3@2xVarlık 3@2xVarlık 3@2x
  • Anasayfa
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Enerji
  • Ne, Nedir?
  • Röportaj
  • Sosyal Medya
  • İletişim
  • Anasayfa
  • Tüm Haberler
  • EÜAŞ ve TÜBİTAK MAM HES Türbini Tasarlayıp Üretecek
TSKB Enerji Çalışma Grubu’nun Enerji Görünümü 2020 Raporu Yayında
2 Aralık 2020
Türkiye’nin En Yüksek Rakımlı RES’i Van’da Kuruldu
2 Aralık 2020

EÜAŞ ve TÜBİTAK MAM HES Türbini Tasarlayıp Üretecek

2 Aralık 2020

TÜBİTAK MAM ve EÜAŞ, iki protokole imza attı.

Hidroelektrik santral teknolojilerine yönelik tasarım ve üretim kabiliyetlerinin ülkeye kazandırılması yolunda önemli bir adım atan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ve Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) “Hidro Elektrik Santral Bileşenlerinin Yerli Olarak Tasarımı ve Üretimi Projesi” ile termik santrallerde emisyonların azaltılması için yürütülecek olan “Plazma Teknolojileri ile Baca Gazı Emisyonlarının Giderilmesi Projesi” protokolleri imzaladı.

Projelerin imza töreni, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz ve TÜBİTAK MAM Başkanı Dr. Osman Okur’un katılımıyla 26 Kasım 2020 tarihinde gerçekleştirildi.

HES Santral Bileşenlerinin Yerli Olarak Tasarımı ve Üretimi Projesi

“Hidroelektrik Santral Bileşenlerinin Yerli Olarak Tasarımı ve Üretimi” (MİLHES) Projesi, TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Programı ile fonlanarak, TÜBİTAK MAM yönetiminde yürütüldü ve EÜAŞ Kepez-1 HES’in bir ünitesinde uygulandı. Elde edilen 11 MVA kapasite için HES ekipmanı tasarım, üretim ve uygulama bilgisi, Sarıyar HES Projesi ile 50 MVA seviyesine çıkartılıyor.

Yerli İmkânlarla Baştan Tasarlandı

Milli hidroelektrik santralinin temelini oluşturan düşey dip Francis türbini, senkron jeneratör, hız regülatörü, ikaz sistemi, kontrol ve koruma sistemleri ve tüm diğer yardımcı bileşenler, MİLHES projesi kapsamında, yerli imkanlar kullanılarak en baştan tasarlandı, üretildi ve devreye alındı.

MİLHES’te Üretilen Bilgi Kullanılarak Sarıyar HES’in Üniteleri Yenilenecek

Bu kapsamda 50 farklı fiziksel, 10 yazılım, 23 dokuman alt çıktısı tanımlandı ve bunlar başarıyla birleştirilerek sistem, 2019 yılı sonunda başarıyla elektrik üretimine başladı. MİLHES’te üretilen bilgi kullanılarak; Sarıyar HES’in 1963 yılında devreye alınan ve boyut olarak her biri Kepez-1 HES ünitesinin beş katı olan dört farklı ünite, modern teknikler kullanılarak tamamen yerli mühendislikle yenilenecek.

Plazma Teknolojileri ile Baca Gazı Emisyonlarının Giderilmesi Projesi

Türkiye termik santrallerdeki emisyonların azaltılmasına yönelik kabiliyetlerini geliştiriyor. Bu noktada önemli bir adım atan TÜBİTAK MAM ve EÜAŞ, Türkiye’nin bu alandaki yerli teknoloji altyapısını birlikte güçlendirecek.

İlk Uygulama SOMA’da

TÜBİTAK MAM yönetiminde, EÜAŞ finansal ve teknik desteği ile yürütülen “Plazma Teknolojileri ile Baca Gazı Emisyonlarının Giderilmesi” projesinin, Soma A Termik Santrali’nde uygulanması ile yerli baca gazı temizleme teknolojilerinin yaygınlaşmasına öncülük edilecek.

Soma’da plazma temelli yenilikçi bir gaz temizleme prosesinin uygulanması ile kükürt dioksitin (SO2) yanı sıra çevre ve sağlık tehdidi oluşturan azot oksit (NOx) emisyonlarının da önüne geçilmiş olacak.

Yerli tasarım kabiliyetleri çerçevesinde, etkin bir baca gazı temizleme sistemi kurulacak, plazma teknolojisinin uygulanması ile hava kirliliği oluşturan emisyon (SO2, NOx) miktarları azaltılarak, elde edilen veriler, daha yüksek kapasiteli endüstriyel ölçekli yerli ve milli baca gazı temizleme sistemleri geliştirilmesine olanak sağlayacak.

Proje ile Türkiye için önemli bir güç kaynağı oluşturan termik santrallerin, insan sağlığına ve çevre kirliliğine yol açmadan temiz ve güvenli bir şekilde işletilebilmesine önemli katkıda bulunulması hedefleniyor.

8,2 Milyar Dolar’lık Yatırım Yurt İçinde Kalacak

Tamamı yerli üreticilerle hayata geçirilen bu projeler sayesinde gelecekte yapılması planlanan yaklaşık 8,2 milyar Dolar’lık hidroelektrik santral elektromekanik ekipman yatırımının yurt içinde kalması hedefleniyor.

Haberi sizde paylaşın;
Etiketler: Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), MİLHES, Sarıyar HES Rehabilitasyon Projesi, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM)
admin

İlgili Haberler

Iberdrola, Fransa'da Dört Agrivoltaik İnovasyon Projesi Kazandı

Iberdrola Fransa'da 12 MW kapasiteli dört agrivoltaik enerji inovasyon ihalesini kazandı. / Fotoğraf: Iberdrola

31 Ocak 2023

Iberdrola, Fransa’da Dört Agrivoltaik İnovasyon Projesi Kazandı


Devamını Oku
Nordex Group Almanya'daki Rüzgar Türbini Kurulumlarını Yüzde 170 Arttırdı

FA Windenergie an Land'e göre Nordex Group Almanya’da üreticiler arasında en üst sırada yer alıyor. / Fotoğraf: Nordex Group

23 Ocak 2023

Nordex Group Almanya’daki Rüzgar Türbini Kurulumlarını Yüzde 170 Arttırdı


Devamını Oku
Rüzgar Türbini Siparişleri Üçüncü Çeyrekte Düştü

WindEurope Rüzgar Türbini Siparişleri İzleme 2022 üçüncü çeyrek sonuçlarını yayımladı./ Fotoğraf: WindEurope

31 Ekim 2022

WindEurope: Rüzgar Türbini Siparişleri Üçüncü Çeyrekte Düştü


Devamını Oku

Güncel Haberler

Amerikan Şirketleri 2022’de 20 GW Temiz Enerji Satın Aldı
Amerikan Şirketleri 2022’de 20 GW Temiz Enerji Satın Aldı
SHURA: Türkiye 2053’te Net Sıfır Hedefine Ulaşabilir!
SHURA: Türkiye 2053’te Net Sıfır Hedefine Ulaşabilir!
WindEurope: Avrupa'daki Yeni Rüzgâr Türbini Siparişleri Azaldı
WindEurope: Avrupa’da Yeni Rüzgâr Türbini Siparişleri 2022’de Azaldı
Avrupa Komisyonu Yeşil Mutabakat Sanayi Planı’nı Tanıttı
Yeşil Mutabakat Sanayi Planı Tanıtıldı! Plan Ne Diyor?
Türkiye’nin İlk Yeşil Hidrojen Vadisi Kuruluyor
Türkiye’nin ilk Hidrojen Vadisi’nin Yeşil Hidrojeni Bandırma’da Üretilecek
Iberdrola, Fransa'da Dört Agrivoltaik İnovasyon Projesi Kazandı
Iberdrola, Fransa’da Dört Agrivoltaik İnovasyon Projesi Kazandı
Küresel Düşük Karbonlu Enerji Teknolojisi Yatırımı 1 Trilyonu Aştı
Küresel Düşük Karbonlu Enerji Teknolojisi Yatırımı 1 Trilyonu Geçti
Nissan Sürdürülebilirlik Yaklaşımını Destekleyen Adımlar Atıyor
Nissan Sürdürülebilirlik Yolunda Hızla İlerliyor
Araştırmacılar Şekerin Uçak Yakıtına Dönüşümünü Hızlandırdı
Araştırmacılar Şekerin Uçak Yakıtına Dönüşümünü Hızlandırdı
Brezilya’nın Enerji Üretim Kapasitesi Yenilenebilir enerji ile Genişleyecek
Brezilya’nın Enerji Üretim Kapasitesi Yenilenebilir Enerji ile Genişleyecek
  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 5
  • ›
Loading...

Ne, Nedir?

Rüzgar enerjisi nedir

Rüzgâr Enerjisi Nedir? Tarihsel Gelişimi Nasıl Oldu?
Dünya Çevre Günü Nedir

Dünya Çevre Günü Nedir? Stockholm Konferansı ile İlişkisi Ne?
Dünya Günü (Earth Day)Nedir, Ne Zaman Kutlanır?

Dünya Günü (Earth Day) Nedir, Neden 22 Nisan’da Kutlanıyor?
Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal) Nedir?

Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal) Nedir?
Güneş Enerjisi Nedir?

Güneş Enerjisi Nedir? Tarihsel Gelişimi Nasıl Oldu?
enerji verimliligi nedir?

Enerji Verimliliği Nedir? Enerji Nasıl Verimli Kullanılır?
  • 1
  • 2
  • 3
  • ›

Loading...

Arşivler

Hakkımızda >

Künye >

Sosyal Medya

Bizi takip edin.

Kategoriler

Bilim ve Teknoloji Enerji Ne, Nedir? Röportaj Tüm Haberler Çevre
© 2020 MC² Haber All Rights Reserved.