Helmholtz Zentrum Berlin‘deki (HZB) bilim insanları perovskit tandem güneş pilleri için yeni bir dünya rekoru olan yüzde 32,5 verimliliğe ulaştı.
Son yıllarda dünya çapında çeşitli araştırma kurumları ve fotovoltaik (PV) şirketleri tarafından yapılan araştırmalarda verimlilik değerlerinde sürekli bir artış oldu. Öyle ki MC2 Haber’de de yer aldığı üzere Ekim 2021 yılında Saule Technologies perovskit hücreleri %25,5 verimliliğe ulaştı. Bununla beraber çeşitli HZB ekipleri de 2021’in sonunda %30’un (%29,8) biraz altında rekor bir değer elde etmeyi başardı. 2022 yılının yazında ise İsviçre’deki Federal Teknoloji Enstitüsü’nde (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne /EPFL), dünyada %31,3 verimlilikle sertifikalı bir tandem hücre ile %30 bariyerini aşan ilk şirket oldu.
Geçtiğimiz günlerde HZB’deki araştırmacılar, bir silikon alt hücreden ve bir perovskit üst hücreden yapılan tandem güneş pilleri için mevcut dünya rekorunu kırdı. Öyle ki bu son çalışma ile HZB, perovskit/silikon tandem güneş pilleri verimliliğini bir kez daha önemli ölçüde artırmayı başardı. Yeni tandem güneş hücresi, gelen güneş radyasyonunun %32,5’ini elektrik enerjisine dönüştürüyor.
Bunun için Prof. Steve Albrecht’in ekibi, çok akıllı bir arayüz modifikasyonu ile gelişmiş bir perovskit bileşimi kullandı. Sonuç ile ilgili olarak Albrecht şunları söyledi: “Şimdi maksimum değer olan %32,5 HZB’ye geri döndü. Verimlilikteki yenilenen önemli sıçramadan çok memnunuz. Bu, perovskit/silikon tandem güneş pillerinin sürdürülebilir bir enerji kaynağına ve önümüzdeki yıllarda dönüm noktasına katkıda bulunma potansiyelinin yüksek olduğunu gösteriyor.”
Diğer yandan İtalya’daki sertifikasyon kuruluşu European Solar Test Installation (ESTI) tandem hücreyi ölçtü ve bu değeri resmi olarak onayladı. Aynı zamanda bu değer ABD Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı’ndaki (National Renewable Energy Laboratory /NREL) güneş pili teknolojileri çizelgesine de dahil edildi.