Varlık 3@2xVarlık 3@2xVarlık 3@2xVarlık 3@2x
  • Anasayfa
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Enerji
  • Ne, Nedir?
  • Röportaj
  • Sosyal Medya
  • İletişim
  • Anasayfa
  • Enerji
  • IEA Başkanı: Nükleer, Kendine Rol Öngören Ülkelerde Katkılar Sağlayabilir
Bakanlık, Türkiye’nin Biyokütle Haritasını Yayımladı!
Bakanlık, Türkiye’nin Biyokütle Haritasını Yayımladı
10 Mayıs 2022
İngiltere Enerji Yasa Tasarı Yayınlayacak
Kraliçe 2. Elizabeth: İngiltere Enerji Yasa Tasarısı Yayınlayacak 
10 Mayıs 2022

IEA Başkanı: Nükleer, Kendine Rol Öngören Ülkelerde Katkılar Sağlayabilir

10 Mayıs 2022
nükleerenerji

IEA Başkanı Dr. Birol, birçok hükümetin nükleeri seçeneklerden biri olarak gördüğünü söyledi.


Gerçeklerin, nükleer enerjinin yokluğunda uluslararası iklim hedeflerine ulaşmanın çok daha zor ve maliyetli olacağını gösterdiğini belirten Uluslararası Enerji Ajansı (International Energy Agency / IEA)
Başkanı Dr.Fatih Birol hem enerji güvenliğini hem de iklimi ele almanın kabul edildiği ülkelerde nükleer enerjinin rol oynayabileceğini söyledi.  

IEA Başkanı Dr. Fatih Birol, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (the International Atomic Energy Agency / IAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi’nin daveti üzerine Viyana’da IAEA üye devletlerinin temsilcilerine ‘Küresel enerji krizi: enerji piyasaları ve iklim için etkileri’ başlıklı bir konferans verdi. 70’in üzerinde ülkeden temsilcinin yer aldığı ve çok sayıda sorunun sorulduğu bir saat süren brifingin ardından Dr. Birol, IAEA’nın sorularını yanıtladı.

IEA_IAEA_nükleer
IEA Başkanı Dr.Fatih Birol, IAEA’nin sorularını yanıtladı. / Fotoğraf: D. Calma-IAEA

Dr.Birol, IAEA’nin “Brifingde eş zamanlı bir enerji krizi ve iklim krizinden bahsettiniz. Bunlarla mücadelede nükleer enerjinin rolünü nasıl görüyorsunuz? sorusuna şöyle yanıt verdi: “Bugün bir insani kriz ve bir iklim krizi ile birlikte bir enerji krizi görüyoruz. Hepsi birbiriyle bağlantılı. Aslında ilk küresel enerji krizinde olduğumuza inanıyorum ve bu petrol piyasalarını, gaz piyasalarını, elektrik piyasalarını ve kömür piyasalarını etkiliyor. Dünya böyle bir enerji krizi görmedi. Yeni gerçekliklere sahip yeni bir enerji dünyası – küresel enerji için bir dönüm noktasındayız. Hem enerji güvenliğini hem de iklimi ele almanın kabul edildiği ülkelerde nükleer enerjinin rol oynayabileceğine inanıyorum. Bunu yapmak için nükleer endüstrinin zamanında ve maliyette teslimat yapmasını sağlamalıyız ve nükleer santrallerin güvenli bir şekilde işletilmesi de çok önemlidir.

1970’lerin petrol krizi ekonomik ve sosyal acıyı getirdi ama aynı zamanda hem artan enerji verimliliğinde hem de nükleer de dahil olmak üzere diğer enerji kaynaklarının kullanımındaki büyümede yenilik getirdi. Bugünkü nükleer santrallerin %40’ından fazlası petrol krizine tepki olarak inşa edildi. Bugün dünya, enerji krizinin üstesinden gelmemize yardımcı olacak oldukça rekabetçi enerji seçeneklerine sahip: güneş, rüzgar, elektrikli arabalar ve nükleer enerji.”

IEA Başkanı: Nükleer Enerji Sektörünün Sera Gazı Emisyonlarını Azaltmak İçin Seçeneklerden Biri Olabilir

Dr. Birol IAEA’nın “Birçok ülkenin nükleer enerjiyi “yeniden takdir ettiğini” söylediniz. Neden böyle ve neden şimdi oluyor? sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Hem gelişmiş ekonomiler hem de gelişmekte olan ekonomiler olmak üzere birçok ülke nükleeri düşünüyor. Nükleer enerji seçeneklerini enerji seçeneklerinden çıkaran birçok ülke, ikinci bir düşünce veriyor. Bunun nedeni, nükleerin – güvenli bir şekilde işletildiği takdirde – ülkeleri için elektrik güvenliği ve enerji güvenliği için destek sağlayabileceğini anlamalarıdır. Ayrıca nükleer, enerji sektörünün sera gazı emisyonlarını azaltmak için seçeneklerden biri olabilir ve bu da ülkelerin açıkladıkları hedeflere ulaşmalarına yardımcı olabilir. Bu nedenle birçok hükümet, nükleeri seçeneklerden biri olarak görüyor- tek seçenek değil, kesinlikle seçeneklerden biri. Güneş ve rüzgar çok ucuzluyor, ancak dünyadaki en ucuz elektrik kaynaklarından biri, mevcut nükleer santrallerin ömürlerinin uzatılması. Öte yandan, birçok ülkenin çok haklı enerji güvenliği endişeleri, artan kömür yakımı ile karşılanırsa, iklim değişikliği hedeflerine ulaşılamaz.

Dr. Birol “Birçok ülkede, özellikle Batı’da, nükleer enerjiyle ilgili temel sorun kamuoyudur. IEA ve IAEA gibi kuruluşlar, tutumları etkilemek ve nükleer hakkında nesnel bir bakış açısının olmasını sağlamaya yardımcı olmak için ne yapabilir? sorusu içinse şunları söyledi: “Biz nükleer yanlısı ya da nükleer karşıtı bir örgüt değiliz. Enerji güvenliğinden yana, iklim değişikliğiyle mücadeleden yana olan bir kuruluşuz. Gerçekleri masaya koyuyoruz. Ve gerçekler, nükleer enerjinin yokluğunda uluslararası iklim hedeflerine ulaşmanın çok daha zor ve maliyetli olacağını gösteriyor. Hükümetlere anlattığımız bir diğer gerçek ise mevcut nükleer santrallerin ömrünün uzatılmasının en ucuz temiz elektrik kaynaklarından biri olduğudur. Hükümetlerin vatandaşlarına fikirlerini değiştirmelerini ve bazı tabuları aşmalarını söylemesi gereken gerçekler bunlar. Nükleer enerji algısında şimdiden bir değişiklik var. İnsanlar enerji güvenliğinin ve iklim değişikliğiyle mücadelenin önemli olduğunun farkındalar. Çok fazla yenilenebilir enerji kullanırsak ve az rüzgarlı soğuk bir kış günü varsa, nükleer gibi diğer temiz elektrik kaynaklarına ihtiyacımız olacak. Kamu desteği ve hükümet desteği aslında büyüyor – şimdi nükleer endüstrinin maliyet ve zamanında teslim etmesi gerekiyor.”

Haberi sizde paylaşın;
Etiketler: enerji, enerji haberleri, IAEA, IEA, IEA Başkanı Dr. Fatih Birol, nükleer enerji, nükleer enerji iklim, Rafael Mariano Grossi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA)

İlgili Haberler

Savunma Yenilik Birimi (DIU), nükleer güçle çalışan prototipler için yer ve uçuş testlerini hızlandırmak için iki farklı yaklaşım geliştiriyor. / Fotoğraf: DIU

20 Mayıs 2022

ABD’den Uzay Araçları için Yeni Nesil Nükleer Tahrik Sözleşmeleri


Devamını Oku
MCS DHSS

MCS VE DHSS, rüzgar endüstrisindeki operatörlerin yükünü hafifletecek. / Fotoğraf: DHSS

20 Mayıs 2022

MSC ve DHSS Rüzgar Endüstrisindeki Operatörlerin Yükünü Azaltacak


Devamını Oku
RePowerEU

Avrupa Komisyonu, REPowerEU Planını tanıttı.

19 Mayıs 2022

Enerjide Rusya’ya Bağımlılığı Azaltacak RePowerEU Planı’nda Neler Var?


Devamını Oku

Güncel Haberler

ABD’den Uzay Araçları için Yeni Nesil Nükleer Tahrik Sözleşmeleri
MCS DHSS
MSC ve DHSS Rüzgar Endüstrisindeki Operatörlerin Yükünü Azaltacak
UN Global Compact İklim Hedefi Hızlandırma Programı’na Türkiye’den 28 Şirket Katıldı
RePowerEU
Enerjide Rusya’ya Bağımlılığı Azaltacak RePowerEU Planı’nda Neler Var?
Sanko Enerji RES açılış
Sanko Enerji Dört Rüzgâr Enerji Santralinin Açılışını Yaptı
xlinks
Octopus Energy, Fas-İngiltere Enerji Projesi için Xlinks İle Anlaştı 
Hopium Dassault Systèmes
Hopium Hidrojen ile Çalışan Aracında 3DEXPERIENCE Platformunu Kullandı
GE Renewable Energy Yeni Dijital Ürün Paketini Piyasaya Sürdü
Kadıköy Belediyesi Atık Yönetiminde İki Önemli Adım Attı
Perovskit Güneş Pilleri Üretimini Artırmak için Yapay Zekadan Yaralanılıyor
  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 5
  • ›
Loading...

Ne, Nedir?

Dünya Günü (Earth Day)Nedir, Ne Zaman Kutlanır?

Dünya Günü (Earth Day) Nedir, Neden 22 Nisan’da Kutlanıyor?
Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal) Nedir?

Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal) Nedir?
Güneş Enerjisi Nedir? Güneş Enerjisinin Tarihsel Gelişimi Nasıl Oldu?

Güneş Enerjisi Nedir? Güneş Enerjisinin Tarihsel Gelişimi Nasıl Oldu?
enerji verimliligi nedir?

Enerji Verimliliği Nedir? Enerji Nasıl Verimli Kullanılır?
Karbon Ayak İzi Nedir? Karbon Ayak İzi Nasıl Azaltılır?

Karbon Ayak İzi Nedir? Karbon Ayak İzi Nasıl Azaltılır?

Barış ve Kalkınma İçin Dünya Bilim Günü, Nedir?
  • 1
  • 2
  • ›

Loading...

Arşivler

Hakkımızda >

Künye >

Sosyal Medya

Bizi takip edin.

Kategoriler

Bilim ve Teknoloji Enerji Ne, Nedir? Röportaj Tüm Haberler Çevre
© 2020 MC² Haber All Rights Reserved.