Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru hattının yapımına yeniden başlandı. / Fotoğraf: Gazprom
Bin 230 kilometresi neredeyse tamamlanan ve Aralık 2019’da durdurulan Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru hattının yapımına yeniden başlandı.
Rusya ile Almanya’yı birbirine bağlayan ve yaklaşık bir yıldır kesintiye uğrayan Kuzey Akım 2 (Nord Stream 2) doğal gaz boru hattı üzerindeki çalışmalar, ABD’nin uyarılarına rağmen 11 Aralık Cuma günü yeniden başladı.
Projede yer alan bir sözcü, AFP’ye verdiği demeçte, 9 milyar Avro’nun üzerindeki bu projeyi tamamlamak için halihazırda Rus Fortuna gemisinin Baltık Denizi’nde Alman münhasır ekonomik bölgesinde 2,6 kilometrelik bir boru hattı bölümünü döşüyor olduğunu söyledi.
Doğal gaz boru hattını tamamlama çalışmalarının yeniden başlaması, geçen hafta sonu, boru hattı kurulumunda uzmanlaşan Rus gemileri Fortuna ve Akademik Tscherski‘nin inşaat sahasına doğru yola çıkmalarından bu yana şekillendi.
Duyuru ile birlikte Gazprom’un hisseleri, Moskova Borsası’nda yüzde 3,5 arttı.
Nord Stream 2 konsorsiyumuna göre Danimarka sularında 120 km ve Alman sularında 30 km olmak üzere boru hattının yalnızca yüzde altısı tamamlanacak.
Boru hattındaki çalışmaların bin 230 kilometresi neredeyse tamamlanmış olsa da ABD’nin projeye dahil olan şirketlere yaptırım kararı vermesinin ardından proje, Aralık 2019’da aniden kesintiye uğradı.
Kuzey Akım 2 özellikle Avrupalı’ların Rus gazına bağımlılığından korkan ABD, Ukrayna, Polonya ve Baltık ülkeleri tarafından eleştiriliyor.
Baltık Denizi üzerinden Rusya’dan Avrupa’ya uzanan yeni bir ihraç gaz boru hattıdır. Boru hattıyla Gazprom ile Avrupalı tüketiciler arasında doğrudan bir bağlantı kurulacak olup, Avrupa’ya son derece güvenilir bir Rus gazı tedariki sağlanacak.
Proje, Nord Stream 2 AG şirketi tarafından uygulanıyor. Şirket, 2017 yılında Engie, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper ve Wintershall ile Kuzey Akım 2 gaz boru hattı projesi için finansman anlaşmaları imzaladı. Bu beş Avrupalı enerji şirketi, projenin toplam maliyetinin yüzde 50’si için uzun vadeli finansman sağlıyor. Eylül 2018’de Baltık Denizi’nde boru döşeme operasyonları başladı. Boru hattı üzerindeki çalışmalar, 2019’un sonlarında ABD yaptırımları nedeniyle yaklaşık bir yıldır askıya alındı.