Proje tamamlandığında Türkiye genelindeki 22 bin 941 orman köyü, kendi elektriğini kendisi üretecek.
Enerji tasarrufuyla çevrenin korunması konusunda önemli adımlar atan Orman Genel Müdürlüğü, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle hayata geçirilen Orman Köylerinde Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi Projesi kapsamında 154 hane elektrik faturası ödemiyor.
18 ilde 22 köy 225 hanenin daha çatısına yüzde yüz hibeyle güneş enerjisi sistemleri (GES) kurmaya başlayan Orman Genel Müdürlüğü, 2020 yılı sonuna kadar 630 haneyi elektrik faturasından kurtaracak. Proje tamamlandığında Türkiye genelindeki 22 bin 941 orman köyü, kendi elektriğini kendisi üretecek.
UNDP ile başlatılan Orman Köylerinde Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi (Orköy PV) projesi kapsamında, Konya ve Afyon illerinde 100kWh sahada yapılan kurulum sonrası, Bolu Göynük ilçesinde beş köyde 30 hanenin çatısına GES kurulumu tamamlandı.
Orköy PV Projesi ile orman köylüsünün kendi elektriğini üreterek giderlerinin düşürülmesini, aynı zamanda hem ülke ekonomisine hem de çevrenin korunmasına katkı sağlanmayı amaçladıklarını belirten Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Proje kapsamında bugüne kadar 154 hanenin elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden karşılanması için kurulumlar tamamlayarak üretime başladık. Temmuz ayında ise ülkemizin farklı bölgelerinde 18 il, 22 köyde 225 hanenin daha çatısına yüzde yüz hibe destekli GES kurulumu gerçekleştireceğiz. Bu proje sayesinde orman köylümüz enerjisini güneşten, gücünü ise ormandan alıyor” dedi.
OrmanGenel Müdürlüğü olarak 2020 yılı sonuna kadar Çatı Tipi GES uygulama sayısını 500 haneye çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Karacabey, böylece iki adet 100 kWh saha kurulumuyla birlikte orman köylerinde toplam 630 hanenin elektriğinin güneş enerjisinden karşılanacağını söyledi.
2022 yılı ağustos ayında tamamlanması hedeflenen proje sonunda 22 bin 941 orman köyünde 30 MW’ın üzerinde güce erişileceğinin altını çizen Karacabey, “Orman köylümüz elektrik faturası ödemekten kurtulacak ve üretilen elektrik enerjisinin vatandaşın tükettiğinden fazla olan kısmının ücreti ise aylık olarak yine kendilerine gelir olarak yansıyacak” dedi.