Varlık 3@2xVarlık 3@2xVarlık 3@2xVarlık 3@2x
  • Anasayfa
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Enerji
  • Ne, Nedir?
  • Röportaj
  • Sosyal Medya
  • İletişim
  • Anasayfa
  • Çevre
  • Temiz Hava Hakkı Platformu’ndan Alpu Kömürlü Termik Santrali Raporu
Teknopark İstanbul’un Çevre Duyarlılığı, Belgelendi!
28 Ekim 2020
Dünya LPG Üreticileri, e-LPG Haftası’nda Buluşuyor
30 Ekim 2020

Temiz Hava Hakkı Platformu’ndan Alpu Kömürlü Termik Santrali Raporu

29 Ekim 2020

Temiz Hava Hakkı Platformu, Türkiye’de bir enerji projesi için hazırlanan ilk Sağlık Etki Değerlendirmesi (SED) raporunu açıkladı.

Temiz Hava Hakkı Platformu, Türkiye’de bir enerji projesi için hazırlanan ilk Sağlık Etki Değerlendirmesi (SED) raporunu açıkladı. Eskişehir’de yapılması planlanan projenin değerlendirildiği “Eskişehir/Alpu Kömürlü Termik Santrali Sağlık Etki Değerlendirmesi” isimli raporda, santralin halk sağlığı üzerindeki etkisi inceleniyor ve karar vericilere izin süreçlerine sağlık etkisinin dahil edilmesi için öneriler sunuluyor. 

“Günümüzün en önemli halk sağlığı sorunu, ekolojik yıkımın kendisidir. Bir süreden beri yaklaşmakta olan, ipuçlarını gördüğümüz pandemiler çağı, doğa tahribatının ne kadar yıkıcı sağlık etkileri olabileceğini açık ve net bir şekilde tekrar gösterdi. Türkiye’de ilk defa büyük ölçekli bir sanayi tesisi için hazırlanan raporun, planlanan santralin izin süreçlerinde ilgili karar vericiler için bir dayanak noktası olması amaçlanıyor. Türkiye’de planlanmakta olan en az 30 kömürlü termik santral daha var. Kömürlü termik santrallerin onay süreçlerini belirleyen mevcut mevzuat ve uygulamalar, sağlık etkilerini değerlendirme konusunda maalesef yeterli değil. Ancak Türkiye’nin Sağlık Etki Değerlendirmesi konusunda bir uzmanlık ve bilgi birikimi bulunuyor. İlgili tüm kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının sağlık etki değerlendirmesinin projelerin izin süreçlerine dahil edilmesi için acilen harekete geçmesi gerekiyor.”


Temiz Hava Hakkı Platformu Temsilcisi Prof. Dr. Nilay Etil

Eskişehir Alpu Kömürlü Termik Santrali (KTS) yapılırsa çalışacağı tahmini 35 yıl boyunca;

  • Santralde kömür yakılmasından kaynaklı olarak ortaya çıkacak hava kirliliği sebebiyleEskişehir dahil 24 ilde 11 milyonuaşkın insanın sağlığı olumsuz etkilenecek.
  • Planlanan santralden kaynaklanacak hava kirliliği en az 3 bin 200 erken ölüme neden olacak.
  • Sebep olacağı halk sağlığı harcamaları nedeniyle toplam 6 milyar 411 milyon Avro sağlık maliyetine yol açacak.
  • Proje kapsamında toplam 419,9 hektar tarım alanı tarım amacı dışında kullanılarak yok olacak.

ABD, Almanya, İngiltere, İspanya, İsveç, Litvanya, Tayland gibi pek çok ülke tarafından uygulanan Sağlık Etki Değerlendirmesi sürecinin Türkiye’de de mevzuata ve izin süreçlerine alınması gerekiyor.

Temiz Hava Hakkı Platformu uzmanlarının yanı sıra Eskişehir’deki yerel yönetimlerin ve farklı disiplinlerden pek çok kişinin katkısı ile katılımcılık esasına göre hazırlanan rapor, karar vericiler için önemli bilimsel bulgular ortaya koyuyor. Sağlık etki değerlendirmesinin altı aşaması tarama, kapsam, etkilerin değerlendirilmesi, öneriler, raporlama ve izleme değerlendirme basamakları izlenmiş ve Eskişehir’de üç toplantı yapılarak katılımcı bir yaklaşımla çalışılmıştır. Raporda, projenin çevre üzerindeki etkilerine ek olarak, halk sağlığı, sağlık ekonomisi, geçim kaynakları ve kültürel varlıklar boyutları da ele alınıyor. Rapor aynı zamanda, halk sağlığı üzerinde büyük etkisi olabilecek benzer projeler için kapsamlı bir sağlık etki değerlendirmesi yapılması gereğini ortaya koyuyor ve konuyla ilgili mevzuat ihtiyacına vurgu yapıyor. 

Planlanan Santral 24 İli Etkileyecek 

Raporda yapılan modelleme çalışmasına göre, santralin hava kirliliği etkileri Eskişehir ili ile sınırlı kalmayacak. Kömür yakılmasından kaynaklanacak kanserojen ince partikül madde (PM2,5) kirleticisi, rüzgârın etkisiyle Ankara, Afyonkarahisar, Aksaray, Bartın, Bilecik, Bolu, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Düzce, Isparta, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Sakarya, Uşak, Yozgat ve Zonguldak olmak üzere toplam 24 ilde etkili olacak ve 35 yıl boyunca bu şehirlerde toplam 11 milyon insanın sağlığını olumsuz etkileyecek. Ayrıca, proje hava kirliliğine bağlı 3 bin 200 erkenölüme neden olacak.

Santralden Tarım ve Su Kaynaklarına Ağır Darbe 

Proje, 575 futbol sahası büyüklüğünde tarım arazisini ortadan kaldırırken, etkileyeceği mahallelerdeki bitkisel ürün ekili ve 2019 yılı içerisinde 135 milyon 472 bin TL gelir getiren125 bin 770 dekarlık tarımsal alan olumsuz etkilenecek. Bunun sonucu olarak, bölgenin en önemli geçim kaynağı olan çiftçilik ağır darbe yiyecek.

Raporun öngörüsüne göre, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 25 bin kişininbir kısmı çiftçilik faaliyetini sürdüremeyecek. Dolayısıyla bu hanelerde yaşayan ve bölgeye tarım işçiliği için gelen insanlar işsiz kalacak. İşsizliğin yanı sıra, santralin planlanan minimum faaliyet süresi olan 35 yılda 17 bin 852 iş kazası meydana geleceği ve bunlardan 290’ının ölümle sonuçlanacağı da öngörülmüştür. Ayrıca, proje sahasında kalan lüle taşı cevherlerinin ve lüle taşı ocaklarının ortadan kalkmasıyla kültürel bir değer olan lületaşı üretimi büyük oranda sona erecek. Projenin, su kaynakları üzerinde de ciddi olumsuz etkileri olacak. Santralin yakacağı kömürden ortaya çıkacak cıvanın, yeraltı tatlı su kaynakları ve buradan dolaşımla Porsuk Çayı ve Sakarya Nehri’ne ulaşacağı düşünülmektedir. Avlanan balıklar ve akarsuların tarım alanlarında sulama amacıyla kullanılması yoluyla besin zincirine geçerek sadece bölgeye değil, 35 yıllık zaman zarfında tüm Türkiye’ye dağılacağı öngörülmektedir. 

Sağlık Etki Değerlendirmesi Mevzuatta Yer Almalı

“Eskişehir, sürdürülebilir şehircilik anlayışıyla gelişen ve tarımsal kalkınmayı hedefleyen; herkes için eşit erişilebilir, huzurlu ve mutlu bir şehirdir. Şehrimizin verimli tarım arazileri üzerine kurulması planlanan kömürlü termik santral kararının iptali için yedi adet dava açıldı. Kömürlü Termik Santrale karşı, yerel halkımız ile meslek odaları ve sivil toplum kuruluşu üyeleri arasındaki dayanışma sayesinde büyük bir mücadele verildi. Danıştay; Alpu Termik Santrali’nin özelleştirilmesi için Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından alınan kararı iptal etti. Bu karar ile hukuk mücadelesinde önemli bir zafer daha kazandık. Temiz Hava Hakkı Platformu’nun hazırladığı ve santralin halk sağlığına olacak etkisini ortaya koyan Sağlık Etki Değerlendirmesi Raporu da bu mücadelemizde ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha göstermiştir. Eskişehir’in geleceği için, kazanılan davalara da uygun olarak projenin iptal edilmesini talep ediyoruz.”


Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen

Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından yayımlanan rapor, planlanan projelerin sağlık etkilerinin değerlendirmesinin yapılması konusunda Türkiye’de kamu, yerel yönetimler ve sivil toplum tarafından yapılacak çalışmaları hızlandırmak için önemli bir örnek olacak. Pek çok ülke tarafından uygulanan Sağlık Etki Değerlendirmesi sürecinin planlanan projelerin halk sağlığı üzerindeki etkilerini anlamak için Türkiye’de de izin süreçlerindeki mevzuat ve uygulamalarda yer alması gerekiyor.

Haberi sizde paylaşın;
Etiketler: kömürlü termik santralleri, Temiz Hava Hakkı Platformu
admin

İlgili Haberler

Akfen Yenilenebilir Enerji, Türkiye’nin Karbon Salımına Katkı Sağladı

Akfen Yenilenebilir Enerji, Türkiye’nin karbon salımının azaltılmasına 5,5 milyon tona yakın katkı sağladı. / Fotoğraf: Akfen Yenilenebilir Enerji

25 Ocak 2023

Akfen Yenilenebilir Enerji’den Türkiye’nin Karbon Salımının Azaltılmasına Katkı!


Devamını Oku
TEMA Vakfı 2022’nin Çevre Olaylarını Değerlendirdi

TEMA Vakfı, 2022’nin öne çıkan iyi ve kötü çevre olaylarını değerlendirdi.

23 Ocak 2023

TEMA Vakfı’nın Gözünden 2022 Yılının Çevre Olayları


Devamını Oku
Orman Kalıntılarından Elde Edilen Biyoenerji İklimi Etkileyecek!

Orman kalıntılarından elde edilen biyoenerjinin olumlu etkisi var.

2 Ocak 2023

Orman Kalıntılarından Elde Edilen Biyoenerji İklimi Olumlu Etkiliyor!


Devamını Oku

Güncel Haberler

EIB Geçen Yıl Sürdürülebilir Enerji Projelerine Rekor Finansman Sağladı
EIB’in Sürdürülebilir Enerji Projelerine Finansmanı 17 Milyar Euro’yu Geçti
Amerikan Şirketleri 2022’de 20 GW Temiz Enerji Satın Aldı
Amerikan Şirketleri 2022’de 20 GW Temiz Enerji Satın Aldı
SHURA: Türkiye 2053’te Net Sıfır Hedefine Ulaşabilir!
SHURA: Türkiye 2053’te Net Sıfır Hedefine Ulaşabilir!
WindEurope: Avrupa'daki Yeni Rüzgâr Türbini Siparişleri Azaldı
WindEurope: Avrupa’da Yeni Rüzgâr Türbini Siparişleri 2022’de Azaldı
Avrupa Komisyonu Yeşil Mutabakat Sanayi Planı’nı Tanıttı
Yeşil Mutabakat Sanayi Planı Tanıtıldı! Plan Ne Diyor?
Türkiye’nin İlk Yeşil Hidrojen Vadisi Kuruluyor
Türkiye’nin ilk Hidrojen Vadisi’nin Yeşil Hidrojeni Bandırma’da Üretilecek
Iberdrola, Fransa'da Dört Agrivoltaik İnovasyon Projesi Kazandı
Iberdrola, Fransa’da Dört Agrivoltaik İnovasyon Projesi Kazandı
Küresel Düşük Karbonlu Enerji Teknolojisi Yatırımı 1 Trilyonu Aştı
Küresel Düşük Karbonlu Enerji Teknolojisi Yatırımı 1 Trilyonu Geçti
Nissan Sürdürülebilirlik Yaklaşımını Destekleyen Adımlar Atıyor
Nissan Sürdürülebilirlik Yolunda Hızla İlerliyor
Araştırmacılar Şekerin Uçak Yakıtına Dönüşümünü Hızlandırdı
Araştırmacılar Şekerin Uçak Yakıtına Dönüşümünü Hızlandırdı
  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 5
  • ›
Loading...

Ne, Nedir?

Rüzgar enerjisi nedir

Rüzgâr Enerjisi Nedir? Tarihsel Gelişimi Nasıl Oldu?
Dünya Çevre Günü Nedir

Dünya Çevre Günü Nedir? Stockholm Konferansı ile İlişkisi Ne?
Dünya Günü (Earth Day)Nedir, Ne Zaman Kutlanır?

Dünya Günü (Earth Day) Nedir, Neden 22 Nisan’da Kutlanıyor?
Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal) Nedir?

Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal) Nedir?
Güneş Enerjisi Nedir?

Güneş Enerjisi Nedir? Tarihsel Gelişimi Nasıl Oldu?
enerji verimliligi nedir?

Enerji Verimliliği Nedir? Enerji Nasıl Verimli Kullanılır?
  • 1
  • 2
  • 3
  • ›

Loading...

Arşivler

Hakkımızda >

Künye >

Sosyal Medya

Bizi takip edin.

Kategoriler

Bilim ve Teknoloji Enerji Ne, Nedir? Röportaj Tüm Haberler Çevre
© 2020 MC² Haber All Rights Reserved.