Varlık 3@2xVarlık 3@2xVarlık 3@2xVarlık 3@2x
  • Anasayfa
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Enerji
  • Ne, Nedir?
  • Röportaj
  • İletişim
  • Anasayfa
  • Tüm Haberler
  • Türkiye, Yenilenebilir Enerji Kurulu Güç Miktarında Avrupa’yı Geride Bıraktı
Barakah Nükleer Enerji Santrali’nde Ünite 1 Tam Kapasiteye Ulaştı
11 Aralık 2020
ZES, Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Ağını 81 ile Yaydı
11 Aralık 2020

Türkiye, Yenilenebilir Enerji Kurulu Güç Miktarında Avrupa’yı Geride Bıraktı

11 Aralık 2020

Türkiye yenilenebilir enerji kurulu güç miktarı, 20 Avrupa ülkesini geçti.

Sadece 2020 yılının ilk on ayında devreye giren yenilenebilir enerji kurulu güç miktarı, Avrupa’daki 20 ülkenin toplam yenilenebilir enerji kurulu gücünden daha fazla.  

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez sadece 2020 yılının ilk on ayında devreye giren yenilenebilir enerji kurulu güç miktarının Avrupa’daki 20 ülkenin toplam yenilenebilir enerji kurulu gücünden daha fazla olduğunu söyledi.

Bakan Dönmez, TBMM Genel Kurulu’nda, 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmelerinde Bakanlığın faaliyetleri ve bütçesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ülkenin artan elektrik ihtiyacının sorunsuz olarak karşılanması için atılan adımlarla kurulu güç ve üretim noktasında iyi yerlere gelindiğini, bu sayede elektrik ve doğal gazda arz güvenliği riskinin gündemden çıktığını vurgulayan Dönmez, ancak her türlü senaryoya karşı hazırlıklı olunmasının önemine değindi. Bu kapsamda Bakan Dönmez, teknolojik gelişmeler ve iktisadi büyümeler doğrultusunda enerji arz güvenliğinin sürekli takip ve kontrolleri altında olacağını da sözlerine ekledi.

2020’nin İlk On Ayında 2 Bin 950 Megavat Kurulu Güç, Devreye Alındı

Bakan Dönmez, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğini merkeze alacak şekilde son yıllarda atılan önemli adımların meyvelerinin şimdiden toplanmaya başlandığını söyledi. Dönmez şunları söyledi: “Elektrik üretim sepetimizin çeşitlendirilmesine yönelik yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına uyguladığımız pozitif ayrımcılık neticesinde elektrik üretiminde ithal enerji kaynaklarının payında ciddi bir düşüş yaşanmıştır. Son yıllarda enerji atağının en önemli unsurlarından biri olan yenilenebilir enerji alanında; sadece son iki yılda devreye giren 7 bin 51 megavat kurulu gücün yüzde 78’i yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşmuştur. 2020 yılı ilk on ayında devreye alınan 2 bin 950 megavat kurulu gücün neredeyse tamamı yenilebilir enerji kaynaklı olup, sadece bu dönemde devreye giren yenilenebilir enerji kurulu güç miktarı, Avrupa’daki 20 ülkenin toplam yenilenebilir enerji kurulu gücünden daha fazladır.”

Dönmez gelinen noktanın daha net anlaşılması adına şunları söyledi: “2019 yılında sadece yenilenebilir enerjiden üretilen elektrik miktarı 2002 yılındaki toplam elektrik üretimini aşmıştır. 2020 yılı ilk on ayında üretilen 252 milyar kilovatsaat elektriğin yaklaşık yüzde 60’ı yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından gerçekleştirilmiştir. Bunlara ilave olarak son iki yıldır yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payı aylık bazda yüzde 50’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Yerli ve yenilenebilir enerjinin payındaki bu ciddi artışlar sayesinde hem arz güvenliği güvence altına alınmış hem de cari açıkla mücadeleye olumlu katkı sağlanmıştır. 2023 yılına kadar yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik kurulu gücünün toplam kurulu güç içerisindeki payını yüzde 65 seviyesine ulaştırmayı hedefliyoruz.”

Vadeli Elektrik Piyasası 2021’de Hizmette

Dönmez, öngörülebilir piyasaların oluşturulması ve tüketicinin korunması amacıyla, enerji piyasalarının, mali açıdan güçlü, serbestleşmiş, rekabete açık, istikrarlı ve şeffaf bir şekilde tesis edilerek yatırımların daha kolay ve daha hızlı yapılabileceği bir ortam sayesinde serbestleşmeye yönelik kuralların uygulanmasına devam edildiğini söyledi.  Dönmez, sözlerine şöyle devam etti:

“Enerji piyasalarının sürdürülebilir şekilde çalışması için oluşturulan Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. sayesinde ülkemiz enerji ticaret merkezi olma vizyonu doğrultusunda bölgesinde önemli bir noktaya taşınmıştır. Gazın ya da elektriğin sadece transit olarak kullanıldığı bir ülke olmaktan çıkacağız, bu ürünlerin burada ticarileştiği, alınıp satıldığı bir borsa haline gelmeyi hedefliyoruz. Enerji sektörünün ve piyasanın gelişimi doğrultusunda, ileri tarihli fiziksel teslimatlı elektrik piyasası olarak da ifade edilen Vadeli Elektrik Piyasası’nı 2021 yılı içerisinde hizmete sunmayı hedefliyoruz. Bizim piyasa gelişimi konusunda tavrımız açık ve net olup, amacımız Türkiye’yi enerjinin sadece transfer edildiği değil, aynı zamanda fiyatlandırılmasının yapıldığı bir merkez haline getirmektir.”

YEK-G ve Organize YEK-G Piyasası Platformu 2021’de Devreye Alınacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Kaynak bizimse, teknoloji de bizim olmalı.” şiarı doğrultusunda hareket ettiklerini söyledi.

Yenilenebilir enerji alanında yerli üretim, yerli mühendis, yerli Ar-Ge ve inovasyonu zorunlu kılan Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modelini hayat geçirdiklerini belirten Dönmez, bu model ile enerji teknolojilerinde sürekli kendini yenileyen ve teknoloji ihraç eden bir ülke olmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Türkiye’nin artık rüzgâr türbini yapabildiğini, güneş panellerini yapabilen, bölge ülkelerinin ve dünyadaki diğer ülkelerin ihtiyacını karşılayabilecek şekilde teknoloji üssü haline geldiğini vurgulayan Dönmez, sözlerine şöyle devam etti: “Orta ve küçük ölçekli yatırımcıların da yenilenebilir enerji sektörüne girmelerini sağlamak için geliştirdiğimiz yerli malı kullanım karşılığı tahsis yöntemiyle küçük ölçekteki ‘Mini YEKA’ uygulaması kapsamında toplam 1000 megavat kurulu güce sahip 74 adet yarışmanın başvurusunu 2021 yılının ilk aylarında alacağız. Atılan bütün bu adımların bir yansıması olarak, dünyanın en büyük yenilenebilir enerji ekipmanı imalatçıları bölge ofislerini Türkiye’de konumlandırarak bölge operasyonlarını Türkiye merkezli yürütüyorlar. Bu durum yenilenebilir enerjide hem üretim hem de yönetim becerileri anlamında ciddi bir know-how, bilgi ve birikimin ülkemize aktarılmasına katkı sağladı.”

Bakan Dönmez, yenilenebilir enerjide sadece üretim değil tüketim tarafında da vatandaşları bu sürecin bir parçası haline getirmek amacıyla Yeşil Tarife (YETA)’yi devreye alarak yenilenebilir enerji tarifesi dönemini başlattıklarını bildirdi.

İsteyen vatandaşların sadece yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriği kullanabileceklerini ifade eden Dönmez, bununla birlikte, tedarik edilen elektrik enerjisinin belirli miktarının yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğinin Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Belgesi (YEK-G) ile kanıtlanmasına yönelik Organize YEK-G piyasası platformunu 2021 yılında devreye alacaklarını belirtti. 

906
Haberi sizde paylaşın;
Etiketler: Vadeli Elektrik Piyasası (VEP), YEK-G Belgesi, YEKA
admin

İlgili Haberler

Güneş PV Malezya'nın Enerji Geçişine Öncülük Edecek

Enerji geçiş yolunun izlenmesi, Malezya'ya yılda 13 milyar ABD dolara kadar tasarruf sağlayacak. / Fotoğraf: IRENA

13 Mart 2023

Güneş PV Malezya’nın Enerji Geçişine Öncülük Edecek


Devamını Oku
Iberdrola, Fransa'da Dört Agrivoltaik İnovasyon Projesi Kazandı

Iberdrola Fransa'da 12 MW kapasiteli dört agrivoltaik enerji inovasyon ihalesini kazandı. / Fotoğraf: Iberdrola

31 Ocak 2023

Iberdrola, Fransa’da Dört Agrivoltaik İnovasyon Projesi Kazandı


Devamını Oku
Nordex Group Almanya'daki Rüzgar Türbini Kurulumlarını Yüzde 170 Arttırdı

FA Windenergie an Land'e göre Nordex Group Almanya’da üreticiler arasında en üst sırada yer alıyor. / Fotoğraf: Nordex Group

23 Ocak 2023

Nordex Group Almanya’daki Rüzgar Türbini Kurulumlarını Yüzde 170 Arttırdı


Devamını Oku

Güncel Haberler

Eden ve ZeroGeo Jeolojik Hidrojen Projeleri için Ortak Oldu
Eden ve ZeroGeo Jeolojik Hidrojen Projeleri için Ortak Oldu
Avustralya'nın Enerji Şebekesi Kapasitesinde Büyük Artış Açıklandı
Avustralya’nın Enerji Şebekesi Kapasitesinde Büyük Artış Açıklandı
Garanti BBVA, rüzgâr enerjisi finansmanındaki payını artırıyor.
Garanti BBVA Işıklar RES’teki Finansman Payını Artırıyor
Tire'de Stadyumun Çatısına Güneş Enerji Santrali (GES) Kurulacak
Tire’ye Temiz Enerji Yatırımı için İmzalar Atıldı
GE Vernova ve Next Hydrogen'den Eletrolizer Ortaklığı
GE Vernova ve Next Hydrogen Yeşil Hidrojen Üretecek!
Rolls-Royce %100 SAF Test Programını Başarıyla Tamamladı
Rolls-Royce Yüzde 100 SAF Test Programını Başarıyla Tamamladı
Statkraft, Enerfin'i Elecnor Group'tan Satın Aldı
Statkraft, Enerfin’i Elecnor Group’tan Satın Aldı
Cero Agrivoltaik Projesini Heineken ve Philips ile Hayata Geçirdi
Cero Agrivoltaik Projesini Heineken ve Philips ile Hayata Geçirdi
Hyundai ve RWE Kore'de Rüzgar ve Yeşil Hidrojen için Ortak Oluyor
Hyundai ve RWE Güney Kore’de Temiz Enerji için Ortak Oldu
Octopus Energy Butendiek İle Deniz Üstü Rüzgar Pazarına Girdi
Octopus Energy Almanya Deniz Üstü Rüzgar Pazarına Giriyor
  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 5
  • ›
Loading...

Ne, Nedir?

Rüzgar enerjisi nedir

Rüzgâr Enerjisi Nedir? Tarihsel Gelişimi Nasıl Oldu?
Dünya Çevre Günü Nedir

Dünya Çevre Günü Nedir? Stockholm Konferansı ile İlişkisi Ne?
Dünya Günü (Earth Day)Nedir, Ne Zaman Kutlanır?

Dünya Günü (Earth Day) Nedir, Neden 22 Nisan’da Kutlanıyor?
Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal) Nedir?

Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal) Nedir?
Güneş Enerjisi Nedir?

Güneş Enerjisi Nedir? Tarihsel Gelişimi Nasıl Oldu?
enerji verimliligi nedir?

Enerji Verimliliği Nedir? Enerji Nasıl Verimli Kullanılır?
  • 1
  • 2
  • 3
  • ›

Loading...

Arşivler

Hakkımızda >

Künye >

Sosyal Medya

Bizi takip edin.

Kategoriler

Bilim ve Teknoloji Enerji Ne, Nedir? Röportaj Tüm Haberler Çevre
© 2020 MC² Haber All Rights Reserved.