Almanya merkezli uluslararası enerji şirketi Uniper, “Yeşil Wilhelmshaven” adı altında Wilhelmshaven’da hidrojen için bir Alman ulusal merkezi kurmayı planlıyor.
Uniper, Wilhelmshaven’ı, yeşil amonyak için bir ithalat terminali haline getirmeyi planlanıyor. Şirket başlangıçta Wilhelmshaven sahasında sıvılaştırılmış doğal gaz (Liquified Natural Gas / LNG) için yüzer bir ithalat terminali inşa etme fikrini araştırdı. Ancak 2020’nin sonlarında yapılan bir pazar testi, halihazırda ülkede LNG sektörüne yeterince ilgi olmadığını kanıtladı.
Terminalin yeşil hidrojen üretmek için bir ‘amonyak kırıcı’ ile donatılmasını planlayan Uniper, ayrıca terminali planlanan bir hidrojen ağına da bağlayacak. Diğer yandan şirket, ithalat terminali ile birlikte 2030’da Almanya’nın tamamı için beklenen talebin yaklaşık 295 bin tonunu veya yüzde 10’unu karşılayabilecek 410 MW’lık bir elektroliz tesisi kurmayı da planlanıyor.
Üretilen iklim dostu hidrojen, öncelikle yerel endüstriye tedarik edilecek olsa da ulusal hidrojen ağını da besleyebilecek. Bu yaklaşım; enerji geçişinin temel sorunlarından biri olan arz güvenliğinin de çözümüne yardımcı olacak.
Uniper COO’su David Bryson: “Almanya ve Avrupa’nın endüstriyel güç merkezleri olarak kalmasının çok önemli olduğunu söyledi. Bryson sözlerine şöyle devam etti: “Bunu başarmak istiyorsak ve yine de iddialı iklim koruma hedeflerimize ulaşmak istiyorsak, çelik üretimi, kimya endüstrisi veya nakliye, denizcilik ve hava taşımacılığı gibi sektörlere güç sağlamak için hidrojene ihtiyacımız var. Hidrojeni laboratuvardan çıkarmalı ve büyük ölçekli uygulamalarda ve pazarlanabilir endüstriyel çözümlerde kullanmaya başlamalıyız. Bunu başarmanın bir yolu, yeşil amonyağı ithal etmek ve onu hidrojene dönüştürmektir ki, bu Wilhelmshaven için aradığımız bir şeydir.”
Yeni terminalin önümüzdeki on yılın ikinci yarısında hizmete alınması planlanıyor.
Uniper Hydrogen’in CEO’su Axel Wietfeld, hidrojenin CO2 emisyonlarının azaltılmasında önemli bir rol oynayabileceği sektörün çelik üretimi olduğunu söyledi. Wietfeld şunları söyledi: “Şu anda üretilen her ton ham çelik, yaklaşıkbir ton CO2 emisyonu salıyor. Hidrojen, bu endüstrinin karbondan arındırılması için tek gerçekçi seçenektir.”
Diğer yandan Uniper, Wilhelmshaven’daki mevcut elektrik santralinin sahasında yukarı akış hidrojen elektrolizi ile bir doğrudan indirgeme tesisi ve ham madde tedariki için gerekli altyapının kurulmasının mümkün olup olmayacağını belirlemek için ortaklarıyla birlikte bir proje üzerinde çalışıyor. Uniper bu proje ile rüzgar enerjisiyle üretilen hidrojeni kullanarak yaklaşık 2 milyon ton “yeşil” ham demir üretmeyi amaçlıyor.