Breakthrough Energy tarafından desteklenen “Avrupa Yeşil Hidrojen Hızlandırma Merkezi (EGHAC)”, Avrupa’nın sıfır karbon salınımlı kıta hedefini 2050 yılına kadar gerçekleştirmede kilit rol oynayacak.
Avrupa’da sürdürülebilir enerjide inovasyon ve girişimciliğin önde gelen destekleyicisi olan EIT InnoEnergy, 2025 yılına kadar yıllık 100 milyar Avro’luk yeşil hidrojen ekonomisinin gelişimini desteklemek amacıyla eşi görülmemiş bir girişim olan “Avrupa Yeşil Hidrojen Hızlandırma Merkezi (The European Green Hydrogen Acceleration Center/ EGHAC)’ni” başlattı. Yeşil hidrojen değer zincirinde yarım milyon kişiye doğrudan ve dolaylı istihdam yaratabilecek Merkez, temiz enerji geleceğine geçişi hızlandırmak için Bill Gates ve dünyanın en iyi teknoloji ve iş liderlerinin kurduğu Breakthrough Energy tarafından destekleniyor.
Yeşil hidrojen, Avrupa’nın enerji sektörünü dönüştürmede kilit bir itici güç ve büyük ölçekli endüstrinin karbondan arındırılması için bir katalizördür. Kanıtlanmış düşük emisyonlu güç kaynağı olarak yeşil hidrojen, AB’nin iklim açısından nötr ekonomisinin merkezi bir parçası olmak için idealdir. Kıtanın her yıl 320 milyar Avro’nun üzerinde fosil yakıt ithalatına olan bağımlılığını azaltarak stratejik özerklik sağlamasına yardımcı olur. Bu potansiyeli karşılamak, yenilik ve üretim kapasitesini hızlandırmak için Avrupa’nın bir yatırım ortamı yaratması gerekiyor. EGHAC, Avrupa çapında büyük ölçekli endüstriyel projeler sunmak için gigawatt ölçeğinde yeşil hidrojen üretimini hızlandırmayı vaat ediyor. EGHAC, Avrupa’nın yeşil hidrojen ekosisteminde kilit bir aktör olmaya çalışacak ve Avrupa’nın 2050 vizyonuna ulaşmak için bu alandaki mevcut projelerle iş birliği içinde çalışacak.
En acil kısa vadeli öncelikler arasında; enerji yoğun endüstriyel uygulamalarda (çelik, çimento, kimyasallar), ağır taşımacılıkta (denizcilik ve ağır nakliye) ve gübrelerde hidrokarbonların önemli ölçüde yer değiştirmesine neden olacak karbon yayan teknolojiler ile yeşil hidrojen arasındaki fiyat farkının kapatılması yer alıyor. Yeşil hidrojen aynı zamanda enerjiyi depolamak için de kullanılabilir, bu da onu uçucu yenilenebilir kaynakların, özellikle rüzgar ve güneş enerjisinin genişlemesi için önemli bir kolaylaştırıcı yapıyor.
EIT InnoEnergy İcra Kurulu Üyesi Jacob Ruiter şunları söyledi: “Avrupa’nın 2050’ye kadar Sıfır Karbon Salınımlı Kıta olma hedefine ulaşması için yeşil hidrojenin ticarileştirilmesi hayati önem taşımaktadır. Basitçe söylemek gerekirse, ağır sanayi ve ağır taşımacılığın karbondan arındırılmasının daha iyi bir yolu yoktur. Aynı zamanda yeşil hidrojen depolama yoluyla şebeke esnekliğini desteklemede de önemli bir rol oynar. Endüstriyel projelerin teşvik edilmesi ve birlikte oluşturulması, diğer endüstriyel ve enerji değer zincirleriyle bağlantı kurulması, teknoloji geliştirmenin hızlanması, pazar büyümesinin teşvik edilmesi, toplumsal kabul ve beceri açığına yönelik çalışmalar yapmak “Avrupa Yeşil Hidrojen Hızlandırma Merkezi’nin (EGHAC)” hedefleri arasında yer almaktadır.”
Ulaşım, güç ve endüstriyel uygulamalar için verimli pillere olan ihtiyacın hızla arttığını vurgulayan Ruiter, sözlerini şöyle sürdürdü: “EIT InnoEnergy, Avrupa’da uzmanlaşmış endüstriyel değer zincirleri geliştirmek için oldukça başarılı bir plan haline gelen ve rekor hızda müthiş ekonomik etki sağlayan Avrupa Pil Birliği (EBA)’ne liderlik etmektedir. Pil Endüstrisinin 2025’ten itibaren yıllık piyasa değerinin 250 milyar € olacağı tahmin edilmektedir. Avrupa için, temiz bir enerji geçişi ve rekabetçi bir endüstri için eksiksiz bir yerli pil değer zincirinin kurulması zorunludur. EIT InnoEnergy’nin başarısının anahtarı, enerji dönüşümünün merkezinde faaliyet göstererek, çok iddialı hedeflere ulaşmak için yenilikçileri, girişimcileri, yatırımcıları ve diğer kilit paydaşları buluşturmasıdır.”
Yapılan araştırmalar, Türkiye’de hidrojenin enerji kalemlerindeki payının yüzde bire ulaşmasının 2030’ları bulacağını düşünülürken; hidrojen enerjisinin toplam enerji tüketimindeki payının arttırılması için kısa dönemde Ar-Ge ve kurumsal yapılarının güçlendirilmesi, daha uygulamaya yönelik deneme projelerinin öne çıkarılması hedeflenmektedir. Bu kapsamda daha fazla Ar-Ge fonunun hidrojen enerjisi teknolojilerine ayrılması, yol haritalarının çıkarılması ve teşvik mekanizmalarının kamu, sanayi ve üniversite iş birliği ile çözülmesi, ve bu alandaki startup desteklerinin arttırılması önemli olacaktır.
EIT InnoEnergy, yer aldığı ülke merkezlerinde tüm girişim ekosistemini destekliyor. Türkiye’de, tek ve resmi partneri olduğu Sabancı Üniversitesi Inovent ile birlikte girişimlerin büyümesine ve hedeflerine ulaşmasına yardımcı olan EIT InnoEnergy, geçtiğimiz yıl Sabancı Üniversitesi Inovent‘in aracılığıyla tanıştığı “DUCKT” adlı girişime yatırım yaptı. EIT InnoEnergy’nin Türkiye’de yatırım yaptığı ilk girişim olan DUCKT, dünyanın ilk evrensel ve özel mikromobilite şarj altyapısıdır. DUCKT, tak-çalıştır adaptörü ve istasyonlarıyla, marka ve modelden bağımsız olarak scooter pazarının tamamına park etme, güvenli bir şekilde kilitleme ve şarj etme hizmeti sunuyor.