Koronavirüs nedeniyle pek çok işyeri, uzaktan çalışmaya geçerken eğitim kurumları da uzaktan eğitim modeline geçmişti. Böyle olunca evlerdeki elektrik faturaları da yükseldi. Ofislerin yavaş yavaş açılması ve eylül ayının sonunda yüz yüze eğitimin başlamasıyla ev elektrik faturalarında da düşüş bekleniyor.
Koronavirüs nedeniyle vaktimizi evde geçirmeye başladık. İşyerleri uzaktan çalışma sistemine geçerken okullar da eğitime evde devam etmeye başladı. Bu da ev kullanıcıları için elektrik faturalarının yükselmesi anlamına geldi. Eylül ayının sonunda yüz yüze eğitime geçişin planlanmasıyla evlerin elektrik faturalarında da düşüş yaşanması bekleniyor. Okula dönüşle birlikte evlerde öğrenci başına haftada 25 TL daha az elektrik tüketilmesi beklenirken 18 milyon öğrenci olduğu düşünüldüğünde okulların açılması ile ev elektrik faturalarında haftada 452 milyon TL düşüş olması öngörülüyor.
Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme internet sitesi encazip.com, pandemi döneminde elektrik harcayan aletler özelinde bir inceleme yaptı. Aynı zamanda okullarda yüz yüze eğitime geçilmesiyle bu harcamalarda nasıl değişiklikler olacağını da derledi. Bu çalışmaya göre pandemi sürecinde insanlar, evde oturunca günde 6,42 saatlerini TV başında geçirdi. Bu süreye çocukların evde eğitim sürecinde kullandıkları elektrik de dahil edilirse TV başında uzaktan eğitimle günde sekiz saat daha fazla TV izlemek anlamına geliyor. Haftada (beş gün) 40 saat daha fazla TV izlendiğinde ortalama bir TV’nin saatte 0,25 kWh elektrik tükettiği düşünülürse haftada 7,2 TL, yıllık bazda ise 370 TL ek TV maliyeti ortaya çıkıyor.
Fırın, en çok elektrik harcayan ev aletleri arasında yer alıyor. Her öğlen evde yemek yendiğinde elektrikli fırın/ocak günde bir saat daha fazla çalışıyor. Bu da haftada 3,5 TL, yılda 182 TL ek maliyet anlamına geliyor. Söz konusu yemek olduğunda çıkan bu ek maliyetin sadece elektrik üzerinden olduğunu belirtmekte fayda var. Yemek malzemeleri bunun içinde değil. Yemekler evde yendiği için bulaşık makinesi de daha çok çalışıyor. Bir aile haftada ortalama 11 defa bulaşık makinesi çalıştırıyor. Çocukların evde kalması ile yaklaşık üç defa daha fazla bulaşık makinesi çalıştırılıyor. Bu da faturalara haftada 3,1 TL, yılda ise 161 TL ek maliyet olarak yansıyor.
İşe ve okula gidildiği dönemde aydınlatma, çok fark eden kalemlerden biri olarak ön plana çıkıyor. Özellikle kış aylarında günlerin kısalması ve hava koşulları nedeniyle günde en az dört ampulün sekiz saat yanacağını kabul edilirse haftada 11,4 TL yıllık bazda ise 592 TL ek aydınlatma maliyeti oluyor.
encazip.com kurucusu Çağada Kırım, “Evde geçen sürenin azalmasıyla birlikte evlerdeki elektrik tüketiminin düşeceği aşikâr. Ancak yine de zor bir süreçten geçtiğimiz unutulmamalı, dolayısı ile her an uzaktan eğitim hayatımıza tam anlamıyla tekrar girebilir. Ancak bazı ufak tasarruf önlemleriyle evdeki elektrik faturalarınızı bir nebze kontrol altında tutabilirsiniz” şeklinde konuşarak evlerde uygulanabilecek pratik tasarruf önlemlerini sıraladı: