Şehirler Misyonu olarak adlandırılan ve 2030 yılına kadar iklim nötr ve akıllı şehirler misyonunda yer alacak 100 AB şehrini açıklayan AB Komisyonu (EUCommission) aralarında İzmir ve İstanbul’un da bulunduğu AB üyesi olmayan on iki şehrin de AB desteği alacağını açıkladı.
Avrupa Komisyonu Şehirler Misyonu olarak adlandırılan 2030 yılına kadar iklim nötr ve akıllı şehir misyonuna katılacak 100 AB şehrini açıkladı. Bu kapsamda 100 şehrin tamamı 27 üye devletten seçilirken, AB’nin araştırma ve yenilik programı olan Horizon Europe (2021-2027) ile ilişkili veya ilişkilendirilme potansiyeli olan ülkelerden de 12 ilave şehir seçildi. Bu bağlamda AB’nin uzun değerlendirme sürecinin ardından 377 şehrin başvuru yaptığı ve Türkiye’den İstanbul ve İzmir’in de misyonda yer almaya hak kazandığı 12 şehri; Bristol, Glasgow, Saraybosna, Elbasan, Reykjavík, Eilat, Podgorica, Oslo, Stavanger, Trondheim oluşturuyor.
Şehirler Misyonu, 2030 yılına kadar iklim nötrlüğüne yönelik inovasyon yollarını başlatmak için 2022-2023 dönemini kapsayan 360 milyon Euro’luk Horizon Europe finansmanı alacak. Misyon ayrıca ağ oluşturma fırsatları, şehirler arasında en iyi uygulamaların değiş tokuşunu ve vatandaşları misyona dahil etmek için destek de sağlayacak.
Halihazırda Yeşil Geçiş’in tüm Avrupa’da ilerlediğini vurgulayan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen şunları söyledi: “ Ancak kendilerine daha da yüksek hedefler koyan öncülere her zaman ihtiyaç vardır. Bu şehirler bize daha sağlıklı bir geleceğe giden yolu gösteriyor. Bu konuda onları destekleyeceğiz! Bugün çalışmalara başlayalım.”
Bir sonraki adım olarak Komisyon, seçilen 100 şehri, ilgili yatırım planları ile birlikte enerji, binalar, atık yönetimi ve ulaşım gibi tüm sektörlerde iklim nötrlüğü için genel bir plan içerecek olan İklim Şehir Sözleşmeleri geliştirmeye davet edecek. Bu süreç vatandaşları, araştırma kuruluşlarını ve özel sektörü içerecek. Şehirler tarafından İklim Şehri Sözleşmelerinde verilen açık ve görünür taahhütler, bu iddialı hedefi yerine getirmek için AB, ulusal ve bölgesel makamlar ve en önemlisi kendi vatandaşları ile ilişki kurmalarını sağlayacak.