Yenilenebilir enerji kaynaklarının gelişimine odaklanan Japonya 2030 yılına kadar %36-38 yenilenebilir enerji hedefi belirledi. GlobalData ise yeni raporu ile ülkenin bu hedefine neredeyse ulaşacağını öngörüyor.
Japonya, Fukushima nükleer santral felaketinin yarattığı boşluğu doldurmak için yenilenebilir enerjinin gelişimine odaklanıyor. Bu bağlamda ülke, Ekim 2021’de yenilenebilir enerji (hidroelektrik dahil) üretim hedefini başlangıçtaki %22-24’ten 2030 yılına kadar %36-38’e çıkaran Altıncı Stratejik Enerji Planını yayınladı. Bununla beraber geçen ay “ Japonya Enerji Piyasası Büyüklüğü, Eğilimler, Düzenlemeler, Rekabetçi Manzara ve Tahmin, 2022-2035 ‘ raporunu yayımlayan Global Data’ya göre Japonya, tahmini olarak %34,5 yenilenebilir enerjiyle temiz enerji için belirlediği 2030 hedefine ulaşmaya yakın. Diğer yandan rapor yenilenebilir enerji kapasitesinin genişletilmesinin belirli zorluklarla karşı karşıya olduğunu da ortaya koyuyor.
Tarihsel olarak, yenilenebilir enerji projelerinin çoğalmasının bu tür projeleri şebekeye bağlamanın zorluğu nedeniyle engellendiğinin altını çizen GlobalData Güç Analisti Attaurrahman Ojindaram Saibasan, şebekenin çeşitli yerel hizmetlerin elinde olması sebebiyle bağlantı ücretlerinin yüksek olduğunun da altını çizdi.
Saibasan şu bilgileri aktardı: “Hükümet yenilenebilir enerji projelerinin onaylanmasında bekleme süresini iki yıldan daha kısa bir süreye indirmeye karar verdi. Ek olarak, merkezi olarak işletilen bir şebekenin kurulması, nihayetinde yenilenebilir projelerin daha hızlı kurulmasına izin vererek, sektörü Japonya’nın enerji ağının önemli bir parçası haline getirmeye teşvik edebilir. İhaleler yoluyla yenilenebilir projeler için bir onay sürecinin uygulanması, sistemi değiştirecek ve projelerin devreye alınma hızını artıracaktır.”
Ülkenin yenilenebilir enerji sektörünün genişlemesiyle ilgili karşılaştığı bir diğer zorluğun da yer sıkıntısı olduğunu vurgulayan Saibasan şöyle konuştu: “Japonya’nın termal enerjiyi yenilenebilir kaynaklarla değiştirme arayışı, esas olarak, ülkeye tam olarak güç sağlamak için neredeyse tüm boş arazilerini güneş panelleriyle kaplaması gerekeceğinden mümkün olmayacak. “
Diğer yandan deniz üstü (offshore) rüzgarının da ülke için bir seçenek olduğunun altını çizen Saibasan, aynı zamanda Japonya’nın yüzer (floating) güneş enerjisi ile denemeler yaptığını da sözlerine ekledi. Saibasan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu kaynaklar pahalıydı ama artık teknolojideki gelişmelerle daha ekonomik hale geldi. Yine, Japonya’nın yeni yenilenebilir enerji projelerini onaylamak için bir kamu ihale sistemi uygulama çabaları, daha yeni teknolojilerin düşen fiyatlarından faydalanabilecek.”