Dubai’de sıfır emisyonlu bir ulaşım sistemi olarak tasarlanan 93 km’lik sürdürülebilir kentsel otoyol projesi Loop %100 yenilenebilir enerji ile çalışmak için kinetik enerjiyi kullanacak.
Sürdürülebilir şehirler geliştiren URB Dubai’de 93 km’lik yeni bir sürdürülebilir kentsel otoyol projesi Loop’u tasarladı. Şirket, proje ile Dubai’deki dünyanın en akıllı bisiklet ve yürüyüş altyapısı için yeni bir ölçüt oluşturmayı hedefliyor. Bu bağlamda Loop ile sağlıklı bir ulaşım yöntemi kullanarak 3 milyondan fazla sakini yürüyerek ve bisiklete binerek dakikalar içinde önemli hizmetlere ve yerlere bağlamayı hedefliyor. Bununla beraber proje ile 2040 yılına kadar Dubai sakinlerinin %80’inden fazlasının günlük işe gidiş gelişlerde bisiklete binmeyi ve yürümeyi birincil ulaşım yöntemi haline getirmesi amaçlanıyor.
Halihazırda planlama aşamasında bulunan Loop projesi, %100 yenilenebilir enerji için kinetik enerjiyi kullanacak. Ayrıca sulama da %100 geri dönüştürülmüş suyla yapılacak. Bu bağlamda Loop’un tasarımına bakıldığında; koşu parkurları, her adımdan kullanılabilir enerjiyi çeken kinetik kaplama ile entegre edildi. Bununla beraber teknoloji, bir kişinin ayak sesinin ağırlığını dikey olarak değiştiren elektromanyetik indüksiyon jeneratörleri kullanarak çalışıyor. Ayrıca enerji toplayan zeminler, üzerine basıldığında esneyen ve böylece kinetik enerji sağlayan geri dönüştürülmüş araba lastiklerinden yapıldı. Aynı zamanda döşeme gerçek zamanlı olarak ayak sesi sayısı ve üretilen enerji miktarı gibi kritik verileri sağlamak için sensörlerle entegre edildi.
Dubai’nin kentsel hareketlilikte girişimcilik için en iyi yer olduğunu belirten URB CEO’su Baharash Bagherian, “Dubai’de amacımız, insanların %80’inden fazlasının günlük olarak bisiklet kullanmasını sağlamaktır. Dubai şu anda öncelikle araba seyahati için inşa edilmiştir. Ana yol altyapıları ve ağları, yürüyerek veya bisiklete binerek toplulukların bağlantısını kesti. Bu nedenle, şehrin herhangi bir yerine tüm yıl boyunca bisiklete binmeyi veya yürümeyi birincil ulaşım modu haline getirirken, bu mahalleleri yeniden birbirine bağlamak için girişimci bir zihniyete ihtiyacımız var.”