Tarım arazileri üzerindeki fotovoltaik (PV) projeleri karakterize etmeyi ve agrivoltaizm kavramını tam olarak tanımlayı amaçlayan Fransız Çevre ve Enerji Yönetimi Ajansı (Agence de l’environnement et de la maîtrise de l’énergie /ADEME), agrivoltaizm üzerine kapsamlı bir çalışma yayınladı.
ADEME’ye göre çiftliklerde fotovoltaik geliştirilmesi, 2030 yılına kadar elektrik üretiminde % 40 yenilenebilir enerji hedefine ulaşılmasına önemli katkı sağlıyor. Bununla birlikte, tarım topraklarındaki gelişme, alan arayışı ve tarım arazilerinin korunması konusunda çifte zorluk oluşturuyor. Bu nedenle, toprak kalitesinin korunmasını sağlanması, tarımsal faaliyetler üzerindeki etkilerin hesaba katılması ve potansiyel ekonomik, sosyal, bölgesel ve çevresel sonuçların ölçülmesi önem kazanıyor. Bu bağlamda fotovoltaik sektörünün tarım arazilerine artan ilgisi ve çok çeşitli mevcut teknik çözümler göz önüne alan ADEME, konuyla ilgili en son teknolojiyi oluşturmak ve paydaşların tarım arazileri üzerindeki farklı tipteki fotovoltaik projelerinin uygunluğunu değerlendirmelerine yardımcı olmak amacıyla ulusal bir çalışma yürüttü.
Çalışmanın ilk aşaması, özellikle, PV yapılarının alt kısmındaki tarımsal verim üzerinde elde edilen sonuçların, projelerin pedoklimatik koşullarına, yetiştirilen tür ve çeşitlere ve bu yapıların özelliklerine bağlı olduğunu gösterdi. Daha sonra bu tür bir PV yapısına sahip çiftçilere yönelik bir anketle bu verileri tamamlayan ADEME, bir düzine PV sistemi için yayınlanmamış özet teknik sayfalar derledi. Son olarak da derinlemesine bir analiz aşaması ile değerlendirme kriterlerini tanımlayarak önceliklendirmeyi ve farklı uygunluk seviyelerine göre sınıflandırdı.
Çalışma ile Agrivoltaizm’in daha kesin bir tanımını öneren ADEME’ye göre Agrivoltaizm, aynı arsa alanında tarımsal üretim ile PV üretimi arasındaki sinerji kavramına dayanıyor. Bu nedenle de PV kurulumunun, tarımsal bir soruna yanıt olarak bir hizmet sağlaması gerekiyor. Örneğin, bir agrivoltaik sistem; aşırı güneş ışığından korumak, gölgeleme etkisiyle su stresini sınırlamak veya iklim koşullarıyla ilişkili riskleri azaltmak için tesis üretiminin üzerine PV modüllerinin kurulmasından oluşabilir. Diğer yandan ADEME, tarım için potansiyel ilgi çekici kuplaj projelerinin ise özellikle işletme için gerekli teknik donanıma (sera, ahır vb.) işletmeden elde edilen geliri düşürmeden erişime dönüştüğünü vurguluyor. Bununla beraber agrivoltaik projelerle aynı şekilde sinerjik olmayan bu projelerin enerji üretimi ile tarımsal üretim arasında kayda değer bir denge sağladığını ve böylece çiftlikler için yeni fırsatlar sunduğunu vurguluyor.