Airbus, havacılık emisyonlarını azaltmak için geliştirdiği fello’fly projesinin operasyonel fizibilitesini sergilemek amacı ile Fransız DSNA (Direction des Services de la Navigation Aérienne), İngiliz NATS (National Air Traffic Services) ve EUROCONTROL olmak üzere üç hava seyrüsefer servis sağlayıcısının (ANSP) yanı sıra iki havayolu ile de anlaşma imzaladı: Frenchbee ve SAS Scandinavian Airlines.
Biyomimikriden (Doğadan ilham alan malzemelerin, yapıların ve sistemlerin tasarımı ve üretimi) esinlenen fello’fly, havacılık emisyonlarının azaltılması için Wake Energy Receival’a (WER) dayanıyor. WER, teorisini göçmen kuşların davranışlarına dayanarak geliştirdi. Kuşlar, enerji tüketimlerini azaltmak amacı ile birbirlerine yakın uçarak göç ederler. Önde uçan uçak tarafından kaybedilen enerji, ardından gelen bir diğer takipçi uçak tarafından alınır ve artan enerjinin yarattığı pürüzsüz hava akışında uçarak yolculuk başına yüzde 5-10 aralığında yakıt tüketimini azaltır.
Frenchbee ve SAS, bir fello’fly operasyonu öncesi ve sırasında uçakları bir araya getirmede gerekli ortak ihtiyaçlar için uçuş planlama ve operasyonlarda havayolu uzmanlığı sağlayacak. DSNA, NATS ve EUROCONTROL, iki uçağın nasıl güvenli bir şekilde bir araya getirilebileceğini, hava seyrüsefer uzmanlığına bugünün prosedürlerini göz önünde bulunarak sağlayacak. Buna paralel olarak Airbus, pilotların uçağı güvenli bir şekilde kullanmaları için gerekli teknik çözümler üzerinde çalışmaya devam edecek.
Anlaşmaları gereğince Airbus, Frenchbee, SAS, DSNA, NATS ve EUROCONTROL, fello’fly uçuşları için güvenli ve gerçekçi bir konsept geliştirerek (CONOPS) bu uçuşlar için gerekli olan regülasyonları ortaya koyacak. Uçuş testleri, 2020 boyunca iki Airbus A350 uçağı kullanılarak bir okyanus hava sahasında havayollarının ve ANSP’lerin katılımları ile gerçekleşecek.
Havacılık endüstrisi için emisyon azalımı konseptinin potansiyel etkisi göz önünde bulundurulduğunda sektörün sürdürülebilir büyüme hedeflerine doğrudan katkıda bulunan Airbus, önümüzdeki on yılın ortalarında kontrollü bir hizmete giriş (EIS) hedefliyor.
Fello’fly, çeşitli hız ve ölçekte test uçaklarını inşa ederek geleceğin teknolojilerine hızlı bir gelişme sağlamak için oluşturulmuş Airbus yan kuruluşu Airbus Upnext’in bir parçası.