Türkiye’de yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim 2020 yılında rekor kırarken, Akfen Yenilenebilir Enerji’ye ait güneş, rüzgâr ve hidroelektrik santrallerindeki yıllık yeşil enerji üretimi geçen yıla göre yüzde 45 artışla 1.730 GWh’e çıktı. 570 bin hanenin enerjisi Akfen santrallerinden karşılandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre 2020 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminde rekor kırılırken, toplam enerji üretiminin yaklaşık yüzde 60’ı temiz enerjiden karşılandı.
Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını Türkiye ekonomisine kazandırmak üzere yatırımlarına devam eden Akfen Yenilenebilir Enerji’nin tamamı yerli enerji santrallerinden 2020 yılı elektrik üretimi yüzde 45 artış gösterdi. Türkiye’nin ilk yenilenebilir enerji platformu olarak rüzgâr, güneş ve su kaynaklarından 706 MW’lık dengeli bir üretim portföyü oluşturan Akfen Yenilenebilir Enerji’nin geçen yıl 1.193 GWh olan enerji üretimi, 2020 yılında yüzde 45’lik artışla 1.730 GWh’a çıktı.
Meydana gelen artışta özellikle rüzgâr ve güneşteki hava şartlarının uygunluğunun yanı sıra Malatya’daki 13 MW’lık IOTA güneş ile Osmaniye’deki 80 MW kurulu güce sahip Sarıtepe-Demirciler rüzgâr enerji santrali projelerinin de şirketin portföyüne katılması etkili oldu.
Akfen Yenilenebilir Enerji’ye ait santrallerden 570 bin hanenin yıllık enerji ihtiyacı kadar yeşil enerji sağlandı.
“706 MW’lık kurulu gücümüz ile 2020 yılında 1,730 GWh’lik elektrik üretimine imza attık. Rüzgâr ve güneşteki uygun hava şartları ile birlikte portföyümüze eklediğimiz yeni yatırımlar bu büyümeyi ortaya koydu. 570 bin hanenin enerji ihtiyacını bu ülkenin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından karşıladığımız için mutluluk taşıyoruz.”
Akfen Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Kayrıl Karabeyoğlu
Akfen Yenilenebilir Enerji’nin 1.730 GWh’lık üretiminin 600,4 GWh’ı hidroelektrik santralleri (HES), 182,8 GWh’ı güneş enerji santralleri (GES) ve 946,9 GWh’ı da rüzgâr enerji santrallerinden (RES) geldi.
Şirketin yatırımlarının olduğu bölgelerde güneşli ve rüzgârlı geçen günler nedeniyle GES’lerdeki üretim yüzde 10, RES’lerdeki üretim ise yüzde 16 seviyesinde arttı. Öte yandan düşük yağış oranları ve yılın son çeyreğinde etkisini artıran kuraklık nedeniyle hidroelektrik santral üretiminde yüzde 11’lik düşüş meydana geldi.