Togo’daki Güneş Enerjisi Santrali’nin (GES) kapasitesini 50 MW’tan 70 MW’a çıkaran AMEA Power bu sayede tesisi, Batı Afrika’daki en büyük güneş enerjisi santrali haline getirdi.
AMEA Power, Togo’daki Şeyh Mohamed Bin Zayed Güneş Enerjisi Santrali’nin kapasitesini 50 MW’tan 70 MW’a çıkardığını açıkladı. Bu sayede Togo tesisi, Batı Afrika’daki en büyük güneş enerjisi santrali haline geldi. Proje, 2030 yılına kadar elektriğe evrensel erişim sağlamayı hedefleyen Togo’nun Ulusal Kalkınma Planının bir parçasını oluşturuyor.
Blitta köyünde yer alan proje tamamlandığında 222.000’den fazla eve enerji sağlayacak. Ayrıca santral, geceleri temiz enerjiyi elektrik şebekesine ulaştıracak 4 WMh Pil Enerji Depolama Sistemine ( Battery Energy Storage System /BESS) de sahip olacak.
Diğer yandan Abu Dabi Kalkınma Fonu (the Abu Dhabi Fund for Development /ADFD) tarafından kurulan Abu Dabi İhracat Ofisi (the Abu Dhabi Exports Office/ADEX), kompleksin genişletilmesini ve pil depolama ilavesini finanse etmek için 25 milyon dolar kredi sağlayacak.
AMEA Power, Covid-19 pandemisi sırasında 18 aydan kısa sürede projenin 1. ve 2. aşamalarının tamamını geliştirdi. Her iki proje aşaması da Haziran 2021’de tamamen faaliyete geçti. Hâlihazırda AMEA Teknik Hizmetleri güneş enerjisi santralinin işletiminden ve bakımından sorumlu.
AMEA Power Başkanı Hussain Al Nowais şunları söyledi: “Bu proje, Abu Dabi Kalkınma Fonu, Abu Dabi İhracat Ofisi ve Togo hükümetinin desteği olmadan mümkün olmazdı. AMEA Power, destekleri sayesinde BAE için küresel bir şampiyon haline gelebilir ve ülkenin küresel enerji geçişine olan bağlılığını daha da gösterebilir. Bir sonraki Taraflar Konferansı’na ( Conference of Parties /COP) ev sahipliği yapan BAE, dünyayı ve özellikle gelişmekte olan ülkeleri iklim değişikliğinin etkisini hafifletme ve temiz enerjinin benimsenmesini artırma konusunda kritik bir rol oynuyor.”