Türkiye enerji sektöründe güneş enerjisi santrallerinin yatırım, danışmanlık, bakım onarım, EPC, online satış ve toptan satış faaliyetlerini gerçekleştiren Gumbel Group, pandemi süresince üretim kapasitesi düşen sanayi tesisleri ile çalışma saatleri kısıtlanarak müşteri trafiği azalan alışveriş merkezlerinin çatılarına güneş panel sistemi kurarak ekonomik tasarruf imkanından yararlandığını duyurdu.
Küresel salgında Türkiye’nin dört bir yanındaki sanayi tesislerinin haftalarca üretim yapamadığını, alışveriş merkezlerinin ise geçmişteki ziyaretçi sayılarını yakalayamadığını belirten Gumbel Group Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Herdem, giderlerini azaltmak isteyen AVM’ler ve sanayi tesislerinden geniş çatı alanlarını değerlendirerek, güneş enerji santrallerine dönüştürme talebinde artış olduğunu söyledi.
Temiz, çevreci ve yenilenebilir enerji kaynağı olan güneşten dünyanın gelişmiş ülkelerine kıyasla daha az faydalanıldığı vurgulayan Herdem, fabrikaların ve AVM’lerin çatılarındaki geniş metrekarelerin işletmeler için gelir getirici bir fırsat olduğunu söyledi. Çatı GES kuran tesislerin hemen güneşten elektrik üretmeye başlayabileceğini vurgulayan Herdem, faaliyet gösterilmediği dönemde dahi güneş sayesinde üretilen elektrikten ek gelir elde edilebileceğinin altını çizdi.
Son yıllarda güneş enerjisi panellerindeki maliyetlerin, özellikle yüksek enerji tüketen sanayi tesisleriyle alışveriş merkezleri için makul seviyelere geldiğini hatırlatan Herdem, megavat ölçeğinde tüketimi olan mekânlarda kilovat başına 450 – 470 Dolar maliyetle GES kurulumu yapılabildiğini dile getirdi.
GES teknolojisinin çok geliştiğini anımsatanHerdem, özellikle cam giydirme cephesi olan AVM’lere, iş merkezlerine ve rezidans kulelerine kurulum yapılabilmesi için estetik görünüşü bozmayan şeffaf güneş panelleriolduğunu söyledi. Herdem, bu panellerin elektrik üretirken herhangi bir ısı ya da ışık kaybına yol açmadığının da altını çizdi.
Herdem, Gumbel Group’un güneşten elektrik üreterek hem dünyanın karbon salınımına katkıda bulunacak hem de ekonomik bir şekilde elektrik tüketmek isteyen ticari işletmelere anahtar teslim çözümler sunduğunu söyledi. Herdem, bu çözümlerden faydalanmak isteyenlere İş Bankası, Garanti BBVA, QNB Finans Leasing, Kuveyt Türk vb. bankalarla iş birlikleri çerçevesinde ödeme kolaylıkları sağladıklarını da sözlerine ekledi.
Üretilen ve Tüketilen Dengesine Bakılıyor
Çatıya GES kurabilmek için kurulumun ardından sistemin resmi geçici kabulü gerçekleşiyor ve aylık mahsuplaşma sistemine dâhil olunuyor. Ardından öncelikli olarak üretilen elektrik kullanılıyor, gün içinde enerji fazlası olması durumunda veya üretilen enerjinin yetersiz olması durumunda mevcut elektrik dağıtım şebekesi vasıtasıyla dengeleme sağlanıyor. Ay sonunda şebekeden toplam çekilen elektrikle üretilen elektrik karşılaştırılıp mahsup ediliyor. Eğer üretile elektrik, tüketilenden fazla ise bu fazla kısım, tarife enerji fiyatından şebekeye satılıyor. Böylelikle hem temiz ve yenilenebilir bir enerji üretiliyor hem de elektrik harcamalarında tasarrufa gidiliyor.