İklim Değişikliği Strateji ve Eylem Planlarının 2030 ve 2050 hedefleriyle güncellendiğini ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, katılımcı bir yaklaşımla taslak iklim değişikliği kanunu çalışmaları hazırlığında olunduğunu söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Hollanda’nın ev sahipliğinde çevrim içi gerçekleştirilen 2021 İklim Uyum Zirvesi Bakanlar Diyaloğu’na katıldı.
Türkiye’nin, iklim değişikliğiyle mücadelede üzerine düşen sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirdiğini belirten Bakan Kurum, iklim değişikliğine uyum sağlamanın en az sera gazı emisyon azaltım faaliyetleri kadar önemli olduğunun altını çizdi. Kurum, sözlerine şöyle devam etti: “Bu kapsamda, İklim Değişikliği Strateji ve Eylem Planlarını 2030 ve 2050 hedefleriyle güncelliyoruz. Katılımcı bir yaklaşımla taslak iklim değişikliği kanunu çalışmaları hazırlığındayız. Bu kanunda uyum konusunu detaylı bir şekilde düzenliyoruz.”
Bakan Kurum, iklim değişikliği nedeniyle yaşanan sel ve heyelan gibi afetlerdeki kayıpları en aza indirmek için Türkiye’nin yedi bölgesinde hazırlanan “Bölgesel İklim Değişikliği Eylem Planları”nı tamamladıklarını da sözlerine ekledi. Kurum, iklim değişikliğinde uyuma yönelik tedbirlerin yerel düzeyde de uygulanması için 30 büyükşehir belediyesi ile “Yerel İklim Değişikliği Eylem Planları”nın mevzuat ve teknik kılavuz çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Enerjide temiz üretime öncelik verdiklerinin altını çizen Kurum, kurulu elektrik enerjisi gücünün yüzde 52’sini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandığını söyledi. Kurum bu oranın her geçen yıl daha da arttırıldığını sözlerine ekledi.
Konuşmasında sıfır Atık Projesine de değinen Kurum şunları söyledi: “Dünyanın en kapsamlı çevre projelerinden biri olan ‘Sıfır Atık Projesi’ni hem ulusal hem de uluslararası düzeyde yaygınlaştırmak için önemli çalışmalara imza atıyoruz. Döngüsel ekonominin temelini teşkil eden ‘Sıfır Atık Projesi‘ ile yüzde 13 olan geri kazanım oranını 2023’te yüzde 35’e ulaştırmayı hedefliyoruz.
Bakan Kurum konuşmasında Türkiye’de korunan alan büyüklüğünü OECD kriteri olan yüzde 17’ye çıkarmak için 22 ekolojik koridor ve yeşil hat oluşturulduğunu vurguladı. Kurum, şunları söyledi: “81 ilimizde 81 milyon metrekare hedefiyle başlattığımız ‘Millet Bahçeleri Projesi’ ile şehirlerimizin yeşil alan altyapısını geliştiriyoruz. Türkiye iklim değişikliği konusunda yaşanabilir bir dünya için her ölçekte imkanları çerçevesinde tüm katkısını sunmaya devam edecektir.”