Eksim Enerji, yapay zekâ algoritmaları ile yenilenebilir enerji üretimini artıracak şekilde optimize edilmiş akıllı verileri kullanıma dahil etti.
Enerji verimliliğini artırmak için süreçlerine yeni teknolojileri dahil etmeye devam eden Eksim Enerji, son olarak yapay zekâ algoritmaları ile yenilenebilir enerji üretimini artıracak şekilde optimize edilmiş akıllı verileri kullanıma dahil etti. Bu sayede Eksim Enerji, entegre edilen üretim süreçleri ve algoritmalar sayesinde yenilenebilir enerji kaynaklarından maksimum verimle üretim yapmasını sağlamakla kalmıyor. Aynı zamanda şirket, enerji sistemlerinin daha etkin işletilmesi için akıllı çözümler de sunmaya hazırlanıyor.
Teknolojinin yenilenebilir enerji sektöründe oynadığı rol hakkında açıklamalarda bulunan Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay, sürdürülebilir ve verimli enerji çözümleri sunmak için yapay zekâ (AI) ve veri analitiği teknolojilerini kullandıklarının altını çizdi. Bu bağlamda Akbay “Yenilenebilir enerji sektöründe yeni bir çığır açıldı. Artık enerjide değeri artıran destekleyici sistemler devreye giriyor. Dijital ikiz ve üretken yapay zekâ teknolojileri yeşil dönüşüme verim, güvenilirlik ve hız kazandıracak.” dedi.
Ayrıca yapay zekâ teknolojilerinin enerji yönetiminde ortaya koyduğu yeni nesil yaklaşımı detaylarıyla paylaşan Akbay açıklamasının devamında, “Yapay zekâ temelli algoritmalar, anlık rüzgâr hızı ölçümlerini, rüzgarın yönünü, güneşin yeterliliğini, bulutlanma risklerini, panel yüzeyi temizlik ihtiyacını, suyun regülasyonu ile elektriğin depolanmasını ve bunun gibi birçok parametreyi bütünleştirerek üretimin öngörülmesini ve etkin yönetilebilmesini temin ediyor. Yıllardır topladığımız rüzgâr ölçüm ve yön verileriyle, iklim değişikliğinin etkilerini dahi modelleyerek rüzgârın, suyun, güneşin; yakın, orta ve uzun vadedeki üretimini minimize edilmiş hata payları ile öngörebiliyoruz. Bu algoritmalar bize bir sonraki türbinimizi hangi noktada devreye alırsak en verimli sonucu elde edeceğimizi tavsiye edebiliyor. Öngördüklerimizle gerçekleşmeleri kıyaslayarak sürekli öğrenen bir döngüyü işletiyoruz. Son dönemde Milli Muharip Uçak prototip üretim sürecinde ön plana çıkan dijital ikiz teknolojisi sayesinde ana ekipmanımızın tasarım değerlerinden sapmalarını tespit ediyoruz.” dedi.