Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in geçen ay duyurduğu “Yenilenebilir Tarife” olarak bilinen, Yeşil Tarife (YETA)’ye 1 Ağustos itibarıyla geçiliyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nun 9467 sayılı “Dağıtım Lisansı Sahibi Tüzel Kişiler ve Görevli Tedarik Şirketlerinin Tarife Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kararı”, 23 Temmuz 2020 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Gönüllülük esasına dayalı YETA, 1 Ağustos’ta devreye alınacak.
Yerli ve yenilenebilir enerjinin kullanımının teşvik edilmesi ve çevre duyarlılığı yüksek vatandaşların yenilenebilir enerjiye yönlendirilmesi amacıyla geliştirilen YETA’dan yararlanmak isteyen tüketici, yeşil tarifeye geçme talebini yazılı olarak görevli tedarik şirketine yapacak.
Tarife değişikliği, talep tarihinin içinde bulunduğu dönem sonundaki endeks tespitleriyle çıkarılacak faturayı takip eden ilk fatura döneminde yerine getirilecek. Yeşil tarifeye geçme talebi bir takvim yılında en fazla iki kez yapılabilecek.
Tarifeyi tercih eden tüketicilerin faturalarında, kullandıkları elektriğin temiz kaynaklardan üretildiğini gösteren bir işaret, yer alacak.
EPDK, görevli tedarik şirketleri tarafından, yeşil tarifeyi seçen tüketicilere 1 Ağustos itibarıyla geçerli olmak üzere uygulayacağı tarife tablosunu da aynı tarihli Resmi Gazete’de yer alan 9468 sayılı karar ile yayımladı.
Buna göre; yeşil tarife ve dağıtım bedelinin kilovatsaat fiyatı, alçak gerilim, orta gerilim, tek terimli, çift terimli olmasına, sanayi, ticarethane, mesken, tarımsal sulama ve aydınlatmada kullanılmasına göre 79,25 ila 91,46 kuruş arasında farklılık gösterecek.
İletim sistemi kullanıcılarının vergi, fon ve pay hariç kilovatsaat başına yeşil enerji bedeli 69,97 kuruş olarak belirlendi. Görevli tedarik şirketinden enerji alan tüketicilerin yeşil enerji bedeli de dağıtım bedeli hariç 69,97 kuruş olarak hesaplandı.