Büyük gemileri ultra modern kanatlı yelkenlerle donatacak olan yeni proje ile iklim değişikliğiyle mücadele etmek için geleceğin kargo gemileri fosil yakıt yerine rüzgar ile güçlendirilebilir.
Southampton Üniversitesi’ndeki bilim insanları Innovate UK’den sağladıkları fon ile İngiltere’nin denizcilik sektöründeki karbonu dekarbonize etme çabalarının bir parçası olarak teknolojinin potansiyelini araştıracak. Proje sayesinde iklim değişikliğiyle mücadele etmek için geleceğin kargo gemileri fosil yakıt yerine rüzgar ile güçlendirilebilecek. Bu bağlamda araştırma ekibi, Smart Green Shipping (SGS) tarafından geliştirilen FastRig kanatlı yelkenlerle donatıldığında modern gemilerin okyanusta nasıl performans gösterdiklerini doğru bir şekilde tahmin eden yeni yazılım araçları yaratmayı amaçlıyor.
Southampton Denizcilik ve Denizcilik Enstitüsü’nden Baş Bilim Adamı Dr Joseph Banks, küresel deniz taşımacılığının hızla karbondan arındırılması gerektiğini söyledi. Ayrıca rüzgâr ile çalışan gemilerin yeni bir şey olmadığının altını çizen Banks şu yorumu yaptı: “Ancak bugün faaliyet gösteren hemen hemen her büyük gemi fosil yakıtlarla çalışıyor ve çevre üzerinde kalıcı bir iz bırakıyor. Yeni rüzgâr destekli teknolojiler geliştirilirken, birçoğu pazara hazır değil ve tahmin edilen yakıt tasarrufları denizde bağımsız olarak doğrulanmadı. Bu nedenle İngiltere tarafından finanse edilen bunun gibi araştırma projeleri çok önemli.”
Southampton ve SGS arasındaki iş birliği olan Winds of Change projesinin hibelerini Ulaştırma ve Yenilikçilik Bakanlığı sağladı. Bu bağlamda bu iki yıllık geliştirme programının bir parçası olarak bilim insanları, ticari bir gemiye uyarlanmış, geri çekilebilir 20 metre yüksekliğindeki FastRig kanatlı yelkenin etkisini test edecek.
Dr. Banks proje ile ilgili ise şunları söyledi: “Bu yenilikçi bir projedir çünkü teknoloji, mevcut gemilerden kaynaklanan emisyonları hızlı bir şekilde azaltmak ve gelecekte okyanus ortamlarına zarar vermeyen ve liman kasabalarında ve şehirlerinde hava kalitesini artıran daha sessiz, emisyonsuz gemiler yaratmaya yardımcı olmak için önceden var olan gemilere uyarlanabilir. Araştırma ekibimiz, kanat yelkenleri ile gemi hidrodinamiği arasındaki karmaşık etkileşimleri araştırarak, projenin bir parçası olarak bir gösteri gemisiyle karşılaştırılacak olan gemi performansının doğru tahminlerini sağlayacak.”
Diğer yandan Southampton Denizcilik ve Denizcilik Enstitüsünden uzmanlar, kanatlı yelkenlerin sağladığı yakıt tasarrufunu öngören yeni araçlarının Birleşik Krallık’ın denizcilik teknolojisi sektörüne daha fazla yatırım yapmasını ve yeni nesli heyecan verici Denizcilik Mühendisliği alanına teşvik etmesini umuyor.