Avrupa Hareketlilik Haftası (AHH) her yıl olduğu gibi bu yıl da dünyanın dört bir köşesinde 16-22 Eylül günlerinde kutlanacak. AHH’nin bu yılki teması ise “Herkes için sıfır emisyonlu hareketlilik”.
Avrupa Hareketlilik Haftası (AHH), Türkiye Belediyeler Birliği (TBB)’nin aktif olarak üstlendiği ulusal koordinasyon ile 2002’den beri düzenleniyor. 2018’de düzenlenen etkinliklerde 26; 2019’da ise 64 belediye yer aldı. Bu yıl ise şu ana kadar rekor bir sayı olan 340’tan fazla belediye, Hareketlilik Haftası’na aktivitelerle katılacağını duyurdu.
Avrupa Birliği (AB) adına yaptığı konuşmada AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger şunları söyledi: “Sürdürülebilir hareketlilik sayesinde, AB ekonomisinin sağlık ve zamandan kazançta yılda 300 milyar Avro’dan fazla tasarruf ettiği tahmin ediliyor. Türkiye’de muazzam bir potansiyel var. Kişi başına düşen bisiklet sayısı arttırılabilir ve bisiklet kullanımı pek çok kentte teşvik edilebilir. Avrupa Hareketlilik Haftamız, belediyelerin hareketlilik planlarını daha iyi uygulamada yardımcı olmakta ve çok güzel sonuçlara vesile olmaktadır.”
Trafik sıkışıklığı sorununun Avrupa için yarattığı maliyetin yaklaşık 150 milyar Avro olduğuna da değinen Büyükelçi Berger, ” Böylesi bir maliyet ne toplum ne de ekonomi dışında kabul edilebilir. Aynı zamanda kamu hizmeti sağlığını da gözeten inşaatların aratılması amacıyla Türkiye ile iş birliği yapıyoruz.” dedi.
Belediyelerin çevre ve insan dostu ulaşım planlarının tanıtılması ve yurttaşların sıfır emisyonlu hareketliliğe özendirilmesi için 16-22 Eylül günlerinde çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Haftanın, 16 Eylül’de düzenlenecek bir etkinlikle başlayacağını vurgulayan Büyükelçi Berger, “Sıfır emisyonuyla İstanbul’un yedi farklı noktasından geçecek olan yurttaşlar, kentte sıfır emisyonlu ulaşım modellerini deneyimleyecek.” ifadelerini kullandı.
Avrupa Hareketlilik Haftası’nın tanıtım koordinatörlüğünü üstlenen TBB, AHH inisiyatifinin takibi ve yapılan etkinliklere katılımın desteklenmesi anlamında çok önemli rol üstleniyor. TBB Başkanı Fatma Şahin, 2020 yılı temasına uygun olarak toplu taşımanın, yürüyüş, bisiklet ve elektrikli bisiklet parkurlarının artırılması, bisiklet ve elektrikli araçların kullanımının yaygınlaştırılmasının önemini vurguladı.
Şahin, Avrupa Hareketlilik Haftası’nın düzenlediği yarışmanın bu yılki konusunun ‘Bisikletli Ulaşım Fikir ve Proje Uygulama‘ olarak belirlendiğini de sözlerine ekledi. İl ve ilçe belediyelerinin katılabildiği yarışma ile kent içi ulaşımda bisiklete erişilebilirliğin yaygınlaştırılmasının hedeflendiğinin altını çizen Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni teknolojileri uygulayarak karbon ayak izini azaltmayı hedefleyen reklam ve uygulamaların sıra yanı sıra kent içinde bisiklet ile ilerlemeyi sağlamaya yardımcı olacak projeler, ödüllendirerek hareketliliğin sürdürülebilmesi için yapılan yatırımların artmasını hedefliyoruz.” Covid-19 salgınının herkesi yavaşlattığına da değinen Şahin şunları söyledi: “Bu süreçte sokağa çıkma yasağı ile düşen araç sayısı bu kısa sürede emisyon oranının düşmesine ve havanın temizlenmesine katkı sağladı. Bilinçli ve planlı şekilde, toplu taşıma konusunda doğru yatırımlar geliştirerek hem de bu modeller ile birden fazla noktayı birbirine bağlayarak kent içi intermodal ulaşım yaklaşımı ile karbon ayak izimizi azaltabiliriz.”