Araştırmalara göre iklim değişikliği yaşamsal yenilenebilir enerji kaynağının kullanılabilirliğini riske atıyor.
Yeni araştırmalara göre iklim değişikliği, fosil yakıtlara alternatif olan biyokütle yakıtlarının ve teknolojilerinin mevcudiyetini riske atıyor.
Çin’deki York ve Fudan Üniversitelerindeki araştırmacıların yönettiği çalışmaya göre sıcaklıklar arttıkça, yenilenebilir bir enerji kaynağı ve petrokimyasallara alternatif olarak bitkilerden, ahşaptan ve atıklardan elde edilen biyokütlenin kullanımının en üst düzeye çıkarılması şansı kayboluyor.
Araştırmacılar biyokütle kullanımının sürdürülebilirliğinin araştırıldığı çalışmanın sonuçlarını Nature‘da makale olarak yayımladı. Çalışma kapsamında araştırmacılar; mahsul veriminin artan ortalama sıcaklıklara, atmosferik CO2 konsantrasyonuna, azot gübreleme yoğunluğuna ve yağışa tepkilerini modellemek için küresel verileri kullandı.
Bunun sonucunda ekip, fosil yakıtları biyoenerji ve diğer yenilenebilir kaynaklar lehine azaltmak için acil önlem alınmazsa, iklim değişikliğinin mahsul verimini ve biyokütle ham maddelerinin mevcudiyetini azaltacağını tespit ettiler. Çalışmaya göre bu başarısızlık riski, gıdaya olan sürekli talep ile daha da artıyor. Bu da iklim kaynaklı verim kayıplarını telafi etmek için ekim alanlarının genişlemesine veya azotlu gübrelemenin yoğunlaşmasına yol açıyor. Bu bağlamda araştırmacılar, gıda üretiminin azaltılmasının ekili alanların genişlemesini teşvik etmesi, arazi kullanımı değişikliğinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını artırması ve iklim değişikliği oranını daha da hızlandırmasının olası olduğunu söylüyor.
Makalenin yazarlarından Prof. James Clark şu bilgileri aktardı: “Biyokütle yakıtları ve ham maddeleri, yenilenebilir enerji kaynağı ve petrokimyasallara uygulanabilir bir alternatif sunuyor ancak çalışmamızın sonuçları, küresel sıcaklıkların yükselmesine izin vermeye devam edersek, iklim değişikliğinin mevcudiyetlerini nasıl riske atacağı konusunda keskin bir uyarı görevi görüyor. Biyokütleye dayanan negatif karbon azaltma teknolojileri kısa vadede yaygın olarak kullanılabiliyorsa, küresel ısınmayı ve küresel bir gıda krizini hafifletebileceğimize dair hala umut var.”