Birleşik Krallık Atom Enerjisi Kurumu (UK Atomic Energy Authority / UKAEA), Cambridge Üniversitesi, Intel ve Dell bir füzyon enerjisi üretim sistemini metaverse’de test edecek ve geliştirecek.
UKAEA, Dell Technologies, Intel ve Cambridge Üniversitesi Enerji Üretimi için Küresel Tokamak (Spherical Tokamak for Energy Production / STEP) tasarımının dijital ikizini oluşturmak için iş birliği yaptı. Bu bağlamda UKAEA’nın Nottinghamshire’daki prototip füzyon enerji santrali STEP’in mühendislik tasarımları, ‘Endüstriyel Metaverse’ olarak bilinen son derece sürükleyici ve bağlantılı bir sanal ortamda geliştirilecek. Bu kapsamda UKAEA, Dell Technologies, Intel ve Cambridge Üniversitesi arasındaki iş birliği, saniyede bir kentilyon hesaplama yapabilen süper bilgisayarların ve gelişmiş tahmin yeteneklerine sahip yapay zekâ teknolojilerinin STEP tasarımının ‘dijital ikizini’ nasıl sağlayabileceğini keşfedecek.
Füzyon enerjisi, enerji sistemlerinin karbondan arındırılmasına yardımcı olmak için rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını tamamlayarak dağıtılabilir ‘temel yük’ gücü sağlama potansiyeline sahip. Bu bağlamda iş birliği; STEP’in tüm tedarik zincirindeki bilim insanlarının ve mühendislerin, sera gazı emisyonlarını azaltırken dünyanın artan enerji talebini karşılamaya yardımcı olmak için gerekli olan gelişmiş araştırma ve geliştirmeyi gerçekleştirmesine imkan sağlayacak.
UKAEA Bilgi İşlem Programları Direktörü Dr. Rob Akers şunları söyledi: “Exascale süper bilgi işlem ve ‘AI çağının’ ortaya çıkışı, İngiltere’nin STEP’in 2040’ların başında füzyon gücünü ulusal şebekeye bağlama misyonunu gerçekleştirmesini sağlamasına yardımcı olacak önemli ve potansiyel olarak dönüştürücü kilometre taşlarıdır. Bu güçlü teknolojiler, STEP tasarımına sağlamlık, esneklik ve esneklik eklememizi sağlayacaktır.”
Intel EMEA HPC Teknik Direktörü Adam Roe ise şunları ekledi: “Füzyon gücünün ticarileştirilmesi için planlama yapmak, UKAEA gibi kuruluşların simülasyonlar için aşırı miktarda hesaplama kaynağı ve yapay zekâ kullanmasını gerektirir. Bu HPC iş yükleri, çeşitli farklı mimariler kullanılarak gerçekleştirilebilir; bu nedenle performans ihtiyaçlarını optimize eden açık yazılım çözümleri, kapalı, tescilli sistemlerde bulunmayan koda taşınabilirlik sağlayabilir. Genel olarak, gelişmiş donanım ve yazılım, ticari füzyon gücüne giden yolculuğu daha az riskle ve hızlandırarak sürdürülebilir enerjiye giden yolda önemli bir avantaj haline getirebilir.”
UKAEA’nın 2040’larda Birleşik Krallık şebekesine temiz füzyon enerjisi koymaya yönelik iddialı hedefine dikkat çeken Cambridge Üniversitesi Araştırma Bilişim Hizmetleri Direktörü Dr. Paul Calleja’a göre bu süreçtebüyük ölçüde hızlandıran silikonda geliştirilebilen ve test edilebilen santralin eksiksiz bir dijital gerçekliğini oluşturmak için sanal mühendislik çabalarını beslemek için eşit derecede iddialı ileri bilgi işlem ve AI teknolojilerine ihtiyaç var.
Diğer yandan Dell Technologies Birleşik Krallık Kamu Satışları Başkanı Tariq Hussain ise projenin süper hesaplamanın enerji geçişini hızlandırmada, karbonsuzlaştırmayı ilerletmede ve enerji güvenliğini sağlamada oynayacağı kritik role dikkat çekti.