Yeni yayınlanan rapora göre Romanya ve Bulgaristan’ın (Romanian-Bulgarian /RO-BG) Karadeniz’de birlikte geliştireceği enerji adası, bölgede büyük ölçekli deniz üstü (offshore) rüzgâr dağıtımının kilidini açacak. Bununla beraber Romanya ve Bulgaristan enerji adası Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan gibi ülkelerinin de yer aldığı bölgede enerji güvenliğine ve fiyat istikrarına katkı sağlayacak.
Bükreş merkezli bağımsız düşünce kuruluşu Energy Policy Group (EPG) Deniz üstü rüzgârı – Romanya’nın karbondan arındırılmasını sağlayan unsur (Offshore wind – the enabler of Romania’s decarbonisation) raporunu yayımladı. Rapor, Karadeniz’deki deniz üstü rüzgarının teknik potansiyelini tahmin eden ve şebeke ile ilgili zorlukların üstesinden gelmek için yenilikçi çözümler öneren EPG’nin 2020 tarihli çalışmasının sonuçlarına dayanıyor. Bu çalışmaya göre Romanya’nın 94 GW’lık deniz üstü rüzgar kapasitesi bulunuyor.
Deniz üstü rüzgar enerjisi, Avrupa Birliği’nin enerji güvenliği çıkarlarının ve iklim hedeflerinin tamamen uyumlu olduğu bir anda, Avrupa’nın fosil yakıt ithalatına bağımlılığı azaltma ve karbonsuzlaştırma yollarını 2050 yılına kadar kilit bir rol oynuyor. Bununla beraber rapor, Romanya için de geçerli olan aynı durumun bir modelleme çalışması kapsamında iklim nötrlüğünü sağlamak için ülkenin Karadeniz’e özel ekonomik bölgesinde (exclusive economic area / EEA) 2050 yılına kadar 15GW deniz üstü rüzgar kapasitesinin geliştirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.
Rapora göre AB araçları, ortak bölgesel planlama ve Romanya ile Bulgaristan arasındaki ortak kalkınma ile desteklenen Karadeniz’deki de açık deniz rüzgarını Romanya ve Güneydoğu Avrupa’da dekarbonizasyonun önemli bir sağlayıcısı haline getirmek için gerekli ölçek ekonomilerini başlatabilir ve sağlayabilir. Bununla beraber EPG’ye göre hem Romanya hem de Bulgaristan’ın deniz üstü rüzgar potansiyellerini konuşlandırmada karşılaştıkları şebeke zorluklarını ele almak için, bir Romanya-Bulgar (Romanian-Bulgarian /RO-BG) enerji adası, büyük ölçekli açık deniz rüzgar konuşlandırmasının kilidini açmanın yanı sıra diğer Karadeniz ülkeleriyle (Türkiye, Gürcistan ve daha doğuda Azerbaycan gibi) bölgede enerji güvenliğine ve fiyat istikrarına katkı sağlayacak. Aynı zamanda tüm Karadeniz Havzası’nın deniz üstü rüzgar potansiyelini de destekleyecek bu girişim tüm dünyada deniz üstü rüzgar enerjisi potansiyelinin artmasında etkili olacak. Bu bağlamda EPG; yakın zamanda Romanya, Azerbaycan, Gürcistan ve Macaristan’ın inşa edeceklerini duyurdukları sualtı HVDC kablosunun bu süreçte destek olacağının altını çizdi.
EPG’ye göre Bulgaristan ile ortak bir enerji adası projesinde, her biri 3 GW’lık deniz üstü rüzgar santralleri inşa etmek de dahil olmak üzere Romanya’ya tahsis edilen toplam sermaye harcamaları (Capital expenditures/CapEx) maliyeti 8,4 milyar Euro olurken; Romanya’nın RO-BG enerji adasındaki payını temsil eden meblas ise 810 milyon Euro olacak. Dieğr yandan proje kapsamında ortaya çıkan yıllık enerji üretiminin 9,8TWh olduğu tahmin ediliyor.