Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) üyeleri, 2020 sonuna kadar öngörülen yeni JES’lerle ilgili oluşan mücbir sebepleri, kaygı ve riskleri paylaştı.
Dünyayı etkisi altına alan, ülke ekonomileriyle birlikte pek çok sektörü etkileyen koronavirüs (Covid-19), jeotermal enerji üreticilerini ve yatırımcılarını da etkiliyor.
Üyelerinin 2019 yıl sonu itibarıyla 8 bin GWh üretim gerçekleştirdiği JESDER’in Başkanı Ufuk Şentürk, “Kısa süre önce Koronavirüs’ün Dünya Sağlık Örgütü’nce pandemi olarak ilan edilmesiyle, tedarikçilerimiz kanalında alınan önlemler hayata geçirildi. Jeotermal elektrik üreticileri olarak birçok başlık altındaki tedarikimizi Çin ve Avrupa ülkelerinden temin ediyoruz. Hâlihazırda küresel ölçekteki tedarik zincirimizde hem kendilerinden kaynaklı hem de ülkelerinde koronavirüs yayılımını engellemek için uygulanan önlemler nedeniyle gecikmeler artarak devam ediyor” dedi.
Yılbaşı’nda hayata geçirilmesi planlanan ve hâlihazırda çalışmaları süren projelerin durma noktasına geldiğini belirten Şentürk, bu sürecin yedi adet yeni JES’i etkileyeceğinin altını çizdi. Yerli ve yabancı tedarikçilerinin hem makine hem de malzeme temin sürelerini belirsiz bir tarihe ertelediğine değinen Şentürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Finansmanı YEK Destekleme Mekanizması (YEKDEM)’na girecek şekilde çalışmalarına başlanan santrallerin, mekanizmaya göre en son Aralık 2020’de devreye girmesi gerekiyor. Oluşan bu mücbir sebep nedeniyle santrallerin özellikle yatırım finansmanı, fizibilitesi ve devreye alınamaması nedeniyle büyük yatırım mağduriyetlerinin doğacağını düşünüyoruz. Tarihi belirsiz tedarikçi ertelenmeleri nedeni ile YEKDEM mekanizmasına teslim edilemeyecek JES’ler için “Lisans Yönetmeliği”nde yer alan “mücbir sebep” durumunun kabul edilmesini ve belirlenen tarihin ötelenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Alınacak “mücbir sebep” kararı, ülkemizin yenilenebilir enerji hedeflerinin tutturulmasına olumlu etki yapacak, sektörümüz ve ülke ekonomimiz açısından önemli bir adım olacaktır” açıklamasını yaptı.