Yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları (STK), Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) katkılarının yüksek maliyetlerinin sanayiciye yük olduğu yönündeki açıklamaların, doğru bilgiler ile değerlendirilip, bilgi kirliliğinin düzeltilmesi için ortak bir açıklama yaptı.
Yenilenebilir enerji sektöründe hizmet sunan GÜNDER, GENSED, GÜYAD, JESDER, EÜD, ETD, TÜREB ve HESİAD, ortaklaşa hazırladıkları çalışma ile ilgili şu bilgileri paylaştı: “Yaptığımız çalışmaya göre, eğer YEKDEM mekanizması olmasaydı, 2019 yılında elektrik üretiminde yüzde 60’lara varan payları ile yenilenebilir santrallerimiz olmayacaktı. 2019 yılında YEKDEM santrallerinden üretilen 77 TWH enerjiyi ya doğalgaz ya da ithal kömürden ya da bunların karmasından karşılanacaktı. Her yıl ithal yakıtlara ortalama 5 milyar USD ödeyecektik. Ayrıca, yaptığımız fiyat analizine göre enerji birim fiyatı, 2019 yılı için YEKDEM ve Gün Öncesi Fiyatı toplamından sadece 0,2 $cent/kWh daha düşük olacaktı. Diğer taraftan baktığımızda, Son Kaynak Tedarik Tarifesinden enerji alan sanayicilerimiz, uzun dönemde Sanayi tarifesine göre hala yüzde 15 daha avantajlıdırlar. Sanayicimiz, Dolar bazında maliyetlerini azaltırken, fosil yakıtı ve eski nükleer santrali olmayan ülkeler arasında en ucuz enerjiyi kullanmaya devam edecek.”
Dünyanın ucuz, yeşil ve güvenilir enerji kaynaklarına ihtiyacı olduğunun vurgulandığı açıklamada şu bilgilere yer verildi: “İyi ki YEKDEM var!” dememiz ve yenilenebilir enerjiye daha fazla destek olmamız gerektiğini gösteren bu zor günlerde, hem fiyatlar daha düşük gerçekleşmekte, cari açığımız artış göstermemektedir. Arz güvenliği noktasında da kendi kaynaklarımız ile elektrik ürettiğimizi ve ithal yakıta olan bağımlılığımızın gittikçe azaldığını da önemle vurgulamak isteriz. Onuncu yılını doldurarak YEKDEM’den çıkan santralleri de ayrıca ele almak gerekmektedir. Özellikle ilk yıllarda yapılan hidroelektrik ve rüzgâr tesisleri, yavaş yavaş sistemden çıkacak ve böylelikle birim fiyat daha da aşağıya düşme eğilimi gösterecektir.
Açıklamada YEKDEM olmasaydı neler olacağı ise şu şekilde vurgulandı:
– Elektrik fiyatları, daha yüksek olacaktı.
– İthal edilen yakıt ile cari açığımızın artmasına neden olacaktık.
– Yenilenebilir enerji olmasaydı, fiyatlar hep daha yüksek seyredecekken, bu yatırımlar sayesinde birkaç yıl içinde sanayicimiz bugünden daha da ucuz elektrik kullanma olanağına kavuşacaktır.
– Karbondioksit emisyonlarını azaltmak için her zamankinden daha çok yenilenebilir enerji teşviklerine ihtiyacımız var.
– İleride ihracatçımızın önüne çıkacak karbon emisyonu vergileri nedeniyle yurt dışına büyük bedeller ödemememiz için yenilenebilir yatırımlar elzem olacaklar.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2019-2023 yıllarını kapsayan Stratejik Planı’nda öncelikli hedefin; yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik kurulu gücünün toplam kurulu güce oranının, yüzde 59’dan yüzde 65’e yükseltilmesi olduğu hatırlatılarak; “Enerji sistemlerinin çevresel, ekonomik ve hizmet açısından sürdürülebilir olması için aynı çabanın, kısa ya da uzun tüm vadelerde devam ettirilmesi gerekiyor” denildi.