Azerbaycan doğal gazını Avrupa’ya getirmek için Selanik’te 4,5 yıl önce temelleri atılan 878 kilometre uzunluğundaki Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı (Trans Adriatic Pipeline/ TAP) ticari faaliyete başladı.
Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı (Trans Adriatic Pipeline/ TAP)’nın inşaatının tamamlandığının haberine geçen ay sitemizde yer vermiştik. TAP konsorsiyumu, 15 Kasım 2020’de 878 kilometrelik doğal gaz boru hattının inşaatının başlamasından dört buçuk yıl sonra faaliyete geçtiğini duyurdu.
Açıklamada, Güney Gaz Koridoru’nun Avrupa ayağını oluşturan TAP sayesinde Azerbaycan’dan Avrupa’daki birçok pazara yılda 10 milyar metreküp gaz akışının sağlanacağı belirtildi.
Güney Gaz Koridoru, Azerbaycan’dan Avrupa’ya doğal gaz taşıyıcısı ve enerji nakline ilişkin mevcut en modern ve güvenilir sistemlerden biridir. 3.500 km uzunluğundaki Güney Gaz Koridoru’nun önemli bir bileşeni olan TAP, stratejik ve pazar rekabet özelliklerini bir araya getiriyor. Avrupa’nın bir yandan başka bir kaynaktan tedarik alabilmesini sağlarken; diğer yandan da entegre bir enerji pazarı ve sürdürülebilir, güvenli ve çeşitlendirilmiş enerjiye ulaşmaya yönelik temel AB hedeflerini destekleyerek, temiz enerji geçişine yönelik devam eden akışlara katkı sağlıyor.”
TAP Yönetim Kurulu Başkanı Murad Heydarov
Bugün, uzun vadeli bir vizyon gerçeğe dönüştü! Öncelikle ve en önemlisi, çalışanlarımızın ve dahil olan herkesin adanmışlığı ve bağlılığı, hissedarlarımızın, değer zincirindeki tüm hükümetlerin ve Avrupa Birliği’nin sağlam güveni ve sarsılmaz desteği sayesinde mümkün olan bu başarıdan son derece gurur duyuyorum.”
TAP Genel Müdürü Luca Schieppati
TAP Projesi ile Hazar Denizi’nden çıkartılan doğalgaz Yunanistan, Arnavutluk ve Adriyatik Denizi üzerinden İtalya’ya yılda 10 milyar metreküp gaz taşıyacak. 550 kilometresi Yunanistan’dan; 215 kilometresi Arnavutluk’tan; 105 kilometresi Adriyatik Denizi’nden ve 8 kilometresi İtalya’dan geçecek.
Toplam uzunluğu 878 km olan TAP, TANAP ve Güney Kafkasya Doğal Gaz Boru Hattı (South Caucasus Pipeline/ SCP) ile Güney Gaz Koridoru’nu oluşturuyor.
TAP’ın yüzde 20’şer hissesi BP, SOCAR ve Snam’da; yüzde 19 hissesi Fluxys’de, yüzde 16 hissesi Enagás’da ve yüzde 5 hissesi de Axpo’da bulunuyor.