IICEC Türkiye Yenı̇lenebı̇lı̇r Enerji̇ Görünümü 2022 Raporunu Açıkladı
IICEC Türkiye Yenı̇lenebı̇lı̇r Enerji̇ Görünümü 2022 Raporu'nu 23 Aralık 2022 tarihinde açıkladı.
Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC), ‘Türkiye Yenilenebilir Enerji Görünümü (TREO) 2022 Raporu’nu yayınladı. Rapor, Türkiye’nin yenilenebilir enerjide ve ilgili teknolojilerde, yüksek büyüme potansiyelinin değerlendirilmesi için 7 somut öneride bulunuyor.
Türkiye Yenilenebilir Enerji Görünümü (TREO), IICEC tarafından Türkiye’de bir ilk olarak yayımlanan Türkiye Enerji Görünümü (Turkey Energy Outlook) çalışmasının ve IICEC Enerji Modeli ile Türkiye enerji ekonomisinin detaylı bir envanteri üzerine kuruldu. Bu bağlamda sektörde bir ilk olan ve senaryo bazlı bir yaklaşımla gerçekleştirilen çalışmada, iki farklı TREO Senaryosu ile yenilenebilir enerjide 2050 yılına kadar olan dönemde büyüme perspektifinin, Türkiye’nin enerjide kaynak çeşitlendirmesine ve enerji güvenliğine, enerji ithalat faturasına, temiz enerji dönüşümü amaçlarına ve net-sıfır emisyon perspektifine, hava kalitesine, toplam sistem verimliliğine ve geniş ölçekte sürdürülebilirliğe katkıları somut sayısal göstergeler ile değerlendirildi.
Türkiye Yenilenebilir Enerji Görünümü 2022 Raporu’nda 7 Öneri
IICEC rapor ile Türkiye’nin yenilenebilir enerjide ve ilgili teknolojilerde, enerji güvenliği, temiz enerji dönüşümü, rekabetçi ve teknoloji-odaklı sanayi gelişimi için çok boyutlu fırsatlar sunan, yüksek büyüme potansiyelinin değerlendirilmesi için 7 somut öneri sundu. Bu bağlamda yedi öneri raporda şöyle sıralandı:
2050 yılında 250 GW’ın üzerinde toplam yenilenebilir enerji kurulu gücü ile %85’in üzerinde yenilenebilir elektrik üretim payına, nihai enerji talebinde %50 toplam yenilenebilir payına ulaşılmasını ve buna yönelik yol haritalarının, kaynaklar, teknolojiler ve sektörler bazında belirlenmesi.
Verimli, derinlikli, maliyetleri yansıtan, öngörülebilir bir elektrik piyasası işleyişinin sağlanmasını, sürdürülebilir yatırım ve finansman modellerinin geliştirilmesini, böylelikle proje stokunda güçlü büyümenin sağlanması.
Elektrik sisteminin omurgasını oluşturan şebekelerin kapasitesinin ve esnekliğinin, uzun vadeli dinamik planlama ile desteklenen, teknolojiodaklı yatırımlar ile güçlendirilmesi.
Rüzgar ve güneş teknolojilerinde gelişimin, tedarik zincirlerinin sürdürülebilirliğini, Türkiye’nin bölgesel temiz enerji teknolojileri üretim üssü olmasını destekleyecek şekilde sürdürülmesini; enerji depolama ve yeşil hidrojen üretimi teknolojilerinde geliştirmelerin hayata geçirilmesi.
Binalarda, sanayide, ulaşımda ve diğer enerji tüketicisi sektörlerde, temiz elektrifikasyona ek olarak, doğrudan yenilenebilir enerji katkısının da en az üç kat artırılmasını temin ederek enerji güvenliği ve temiz enerji dönüşümünün desteklenmesi.
Değer zincirinde enerji verimliliği potansiyelinden ve dijitalleşme çözümlerinden faydalanılarak yenilenebilir enerji ekosistemindeki büyümenin yüksek katma değerli fırsatlara dönüştürülmesi.
Yenilenebilir enerjide güçlü ve sürdürülebilir büyümeyi ve rekabetçiliği destekleyecek, nitelikli insan kaynağının ve girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi.