Varlık 3@2xVarlık 3@2xVarlık 3@2xVarlık 3@2x
  • Anasayfa
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Enerji
  • Ne, Nedir?
  • Röportaj
  • Sosyal Medya
  • İletişim
  • Anasayfa
  • Tüm Haberler
  • Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Üretimi Artışını Sürdürüyor
Sakarya B.B, Güneş Enerjisi Santrali Projesi ile İhaleye Çıkıyor
2 Kasım 2020
Enel Green Power, Nxuba Rüzgâr Çiftliği’ni Devreye Aldı
3 Kasım 2020

Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Üretimi Artışını Sürdürüyor

3 Kasım 2020

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na göre Türkiye, Çin ve ABD’nin ardından sıcak alanında en fazla yararlanan üçüncü ülke olurken; 200 milyon Dolar’lık enerji tasarrufu sağladı.

Üretimin artmasına paralel olarak elektrik ihtiyacı da artıyor. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) verilerine bakıldığında Türkiye, 2010 yılında toplam 55.721 GWh yenilenebilir enerji üretirken bu miktar 2018 yılında 97.771’e yükseldi. Türkiye, Çin ve ABD’nin ardından sıcak alanında en fazla yararlanan üçüncü ülke olurken; 200 milyon Dolar’lık enerji tasarrufu da sağladı.

Yenilenebilir enerji, doğal kaynaklardan elde edilen ve doğanın takviye ettiği enerjiye deniyor. Başlıca yenilenebilir enerji kaynakları ise güneş, rüzgâr, jeotermal, hidrolik, biyokütle enerjileri olarak sıralanıyor. Bunlarla beraber hidrojen, dalga ve gelgit enerjileri de bulunuyor.  

Türkiye’de yenilenebilir enerji üretimi her yıl daha da artıyor. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (International Renewable Energy Agency /IRENA) verilerine bakıldığında Türkiye 2010 yılında toplam 55.721 GWh yenilenebilir enerji üretirken bu miktar 2018 yılında 97.771’e çıkmış. Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamındaki üretimlere bakıldığında ise geçen yılın temmuz ayı ile 2020 Temmuz ayı arasında artış olduğu görülüyor. Biyokütle, güneş, hidrolik, jeotermal ve rüzgâr kalemlerinde incelenen üretimde en büyük artış yüzde 127 ile güneş enerjisinde yaşanıyor.

Güneş Enerjisi Öne Çıkıyor

Yenilenebilir enerjinin tasarrufta payı büyük. Örneğin güneş enerjisi, hesap makinelerinden trafik lambaların; sıcak su üretiminden telefon şarj etmeye kadar pek çok alanda kullanılabiliyor. Rüzgâr enerjisi, aydınlatma ve sulamada öne çıkarken; hidrojen enerjisi, uçak ve otomotiv sektöründe kullanılıyor. Biyokütle enerjisi ise ısınma ve ısıtma ihtiyacında tercih ediliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na göre Türkiye, Çin ve ABD’nin ardından sıcak alanında en fazla yararlanan üçüncü ülke olurken; 200 milyon Dolar’lık enerji tasarrufu sağladı. Yine aynı kaynağa göre yerli ve yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payın 24 Mayıs’ta yüzde 90’a ulaşarak yeni bir rekor kırdı.

Yerli ve Yenilenebilir Enerji, Cari Fazlanın Anahtarı

Elektrik tedarikçileri karşılaştırma sitesi encazip.com’un Kurucusu Çağada Kırım, yenilenebilir enerjiye ilişkin olarak, “Üretimin artmasıyla ve ekonominin büyümesiyle Türkiye’nin elektrik ihtiyacı da artıyor. Türkiye’nin toplam yıllık elektrik talebi 2000’de 128.276 GWh’den 2011’de 209.390 GWh’ye yükseldi, 2020’de ise 301.982 GWh oldu. Türkiye, yenilenebilir enerji konusunda büyük bir potansiyele sahip” dedi.

Yeterli miktarda rüzgâr, güneş, nehir ve jeotermal potansiyelinin var olduğunun altını çizen Kırım, sözlerine şöyle devam etti: “Farklı yenilenebilir elektrik ve enerji üretimi türü olmasına rağmen Türkiye’nin potansiyeline uygun yalnızca birkaç teknoloji ve alternatif bulunuyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına baktığımız zaman elektrik üretiminde güneş enerjisinin potansiyeli 475.000 GWh; rüzgâr enerjisinin 150.000 GWh; jeotermal enerjisinin 40.000 GWh; hidrolik enerjinin potansiyeli 560.000 GWh olarak göze çarpıyor. Bu kaynakların yüzde 30’unun kullanımıyla Türkiye’nin enerjisinin tamamı yerli ve yenilenebilir kaynaklardan karşılanabilir. Yakın bir gelecekte elektriğin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşıladığımızda, mevcutta yüzde 77 oranında olan enerjide dışa bağımlılık ciddi oranda düşecek ve ekonomi önemli bir oranda cari fazla verebilecek. Bunun için hükümetin yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmesi, tüketicinin ise yenilenebilir enerjinin önemi konusunda daha bilinçli olması gerekiyor.”

Yenilenebilir Enerjinin Yayılması için Neler Yapılabilir?

Kırım, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmek amacıyla yapılması gerekenleri sekiz maddede şöyle sıraladı:

  1. Rüzgâr ve güneş santralleri için saha etüdüne gerek kalmadan kolaylıkla lisans verilebilir ve bölgenin verimliliği ile ilgili nihai karar yatırımcıya bırakılarak bürokratik işlemler kolaylaştırılabilir.
  2. Özel sektörü yenilenebilir enerjiye yatırım yapmaya teşvik etmek amacıyla lisanslama prosedürü kolaylaştırılmalı.
  3. Elektrik tedarikçileri, yenilenebilir enerji üreticilerinin ürettiği elektriğin daha fazlasını tedarik etmeleri için teşvik edilmeli.
  4. Mevcut Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) alım garantileri döviz cinsi yerine Türk Lirası ile verilerek sektörün sürdürülebilirliği sağlanmalı ve yatırımcı güveni artırılmalı.
  5. Mikro üretim teknolojilerinde sermaye yatırımı maliyetleri yüksek olduğu için lisanssız mikro enerji üretim tesisi kurmak isteyen kişilere düşük faizle kredi verilebilir.
  6. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmek için fosil yakıtlara ve bu yakıtlardan üretilen elektrik enerjisine ekstra vergilendirme getirilmeli.
  7. Tüketiciler, yenilenebilir enerji kaynakları ile üretilmiş elektrik tedariği yapan tedarikçileri ve yenilenebilir enerji tarifelerini tercih etmeleri için teşvik edilmeli ve bilinçlendirilmeli.
  8. Topluluk ölçeğinde bir mikro üretim programı başlatmak için yerel yönetimler teşvik edilmeli. Özellikle şehirlerde 10’dan fazla daireli binalarda yaşandığı için yerel yönetimler tarafından bu binalara mikro jeneratörlerin kurulmasını kolaylaştırabilir hatta zorunlu hale getirilebilir.
Haberi sizde paylaşın;
Etiketler: Çağada Kırım, encazip, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), YEKDEM, yenilenebilir elektrik
admin

İlgili Haberler

İstanbul Enerji ve İzenerji enerji teknolojileri proje uygulamaları konusunda bilgi ve deneyim paylaşımı amacıyla iş birliği protokolü imzaladı.

27 Mayıs 2022

Büyükşehir Belediye İştiraklerinden Enerji Teknolojileri İş Birliği


Devamını Oku

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi ‘Türkiye Elektrik Sistemine Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Entegrasyonu’ raporunu yayımladı.

29 Nisan 2022

SHURA: 2030’da Elektrik Üretiminde Yenilenebilir Enerjinin Payı Yükselebilir


Devamını Oku
Pegasus, SAF ile Türkiye’de İlk Uçuşunu Gerçekleştirdi

Pegasus, SAF kullanımıyla ilk yurt içi uçuşunu İzmir ile İstanbul arasında yaptı.

3 Mart 2022

Pegasus, SAF ile Türkiye’de İlk Uçuşunu Gerçekleştirdi


Devamını Oku

Güncel Haberler

GLIL ve Octopus Energy Hornsea One Rüzgâr Çiftliğine Yatırım Yaptı
GLIL ve Octopus Energy Hornsea One Rüzgâr Çiftliğine Yatırım Yaptı
WNA: Nükleer Üretim 2021’de 100 TWh Artarak 2653 TWh’a Ulaştı
Volkswagen Group China İlk eVTOL Yolcu Uçağı V.MO’yu Tanıttı
Artan Su Talebi Küresel Gıda Güvenliğini Tehdit Ediyor
Artan Su Talebi Küresel Gıda Güvenliğini Tehdit Ediyor
X1 Wind PivotBuoy Kurulumuna Hazır
X1 Wind PivotBuoy Prototip Kurulumuna Hazır
Orman Yangınlarına Yapay Zekalı Yangın Önleme ve Söndürme Çözümü
Orman Yangınlarına Yapay Zekâlı Yangın Önleme ve Söndürme Çözümü
Hexicon MunmuBaram projesinde Mülkiyetini Arttırdı
Hexicon MunmuBaram Projesinde Mülkiyetini Arttırdı
İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi Belçika’da Türkiye’yi Temsil Edecek
Hollandse Kust Zuid Rüzgar Çiftliği İlk Elektriğini Üretti
Hollandse Kust Zuid Rüzgar Çiftliği İlk Elektriğini Üretti
Organik Güneş Pillerinin Güç Sınırlamasında Hangi Ana Faktörler Belirleyici?
Organik Güneş Pillerinin Güç Sınırlamasında Hangi Ana Faktörler Belirleyici?
  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 5
  • ›
Loading...

Ne, Nedir?

Rüzgar enerjisi nedir

Rüzgâr Enerjisi Nedir? Tarihsel Gelişimi Nasıl Oldu?
Dünya Çevre Günü Nedir

Dünya Çevre Günü Nedir? Stockholm Konferansı ile İlişkisi Ne?
Dünya Günü (Earth Day)Nedir, Ne Zaman Kutlanır?

Dünya Günü (Earth Day) Nedir, Neden 22 Nisan’da Kutlanıyor?
Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal) Nedir?

Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal) Nedir?
Güneş Enerjisi Nedir?

Güneş Enerjisi Nedir? Tarihsel Gelişimi Nasıl Oldu?
enerji verimliligi nedir?

Enerji Verimliliği Nedir? Enerji Nasıl Verimli Kullanılır?
  • 1
  • 2
  • 3
  • ›

Loading...

Arşivler

Hakkımızda >

Künye >

Sosyal Medya

Bizi takip edin.

Kategoriler

Bilim ve Teknoloji Enerji Ne, Nedir? Röportaj Tüm Haberler Çevre
© 2020 MC² Haber All Rights Reserved.