Ucuz elektrik üretmeyi amaçlayan rüzgâr temelli bir yeşil enerji yeniliği olan Windagrotech’de kullanılan geri dönüşümlü malzemeler sayesinde karbon ayak izi oranı, önemli ölçüde azalacak.
Windagrotech’i üreten İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kimya Mühendisliği Bölümü öğrencisi Büşra Nur Köseoğulları, topluma ekonomik açıdan fayda sağlamasının yanı sıra atmosfere ve doğaya zarar vermeden enerji üretmeyi istediklerini söyledi.
Geliştirilmiş ekipman panelleri, yerçekiminin etkisi ile düşük veya yüksek hızlı rüzgarla salındığından Windagrotech, elektrik enerjisi üretebiliyor. Diğer rüzgâr türbinlerinden daha az maliyetli olan ekipmanın malzemeleri, aynı zamanda ölçeklendirilebiliyor. Bu da Windagrotech’i kısa ve uzun vadede sera veya hayvancılık faaliyetleri ile uğraşanlar için mükemmel bir ürün hâline getiriyor.
Windagrotech’in tarımda yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak kullanılması ve gelecekte kentsel elektrik şebekesi faaliyetlerine katkıda bulunmak amacıyla geliştirilmesi amaçlanıyor.
Projenin demosunu 2018’de tasarladıklarını ve başarı vadeden tork değerini elde edince patent başvurusunu hem Türkiye hem de Avrupa bazında yaptıklarını belirten Köseoğulları, “Patent kapsamında likit transfer sistemiyle verimlilik artırma da söz konusu fakat hem yazılım hem de mühendislik çalışması gerektireceği için bunun üzerine ilerleyen zamanlarda odaklanmayı düşünüyoruz.” dedi.
Köseoğulları, inovasyonun çalışma mekanizmasının rüzgâr yönünden bağımsız olarak ve düşük rüzgâr hızlarından itibaren etkin olduğu için başta tarımsal faaliyetler olmak üzere birçok alanda kullanım kolaylığı getirdiğini de sözlerine ekledi.
Hedeflerinin bu teknolojiyi hem Türkiye hem de dünyada enerjinin unicornu haline getirilmesi olduğunu söyleyen Köseoğulları sözlerini şöyle sürdürdü: Projemiz The European Institute of Innovation & Technology (EIT)’den iki ödül aldı. 2019 Eylül ayında da Impact Hub’da düzenlenen EIT Food RIS Innovation Prizes yarışmasında birinci seçildik. 2019 yılı Kasım ayında beş aylık kuluçka sürecinin sonunda EIT Food Seedbed finalinde 18 finalist arasından birinci seçildik. Portekiz’de elde ettiğimiz bu başarı hem kendimizi hem de Türkiye’yi temsil ettiğimiz için bizi çok gururlandırdı.”
Bu sene girişimlerine hız kazandırmak isteyenlere özel tasarlanan EIT Jumpstarter yarışmasına da seçildiklerini dile getiren Köseoğulları, 2020 Haziran ayı boyunca EIT Innoenergy desteğiyle mentörlük alacaklarının da altını çizdi.