TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB)’nin dijital platformda düzenlediği Türkiye Rüzgâr Enerjisi Kongresi TÜREK@home’da sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“Hiç kimse rüzgarımızı engelleyemez, kimse güneşimizi gölgeleyemez” diyen TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş, coğrafyamızdaki imkanları en iyi şekilde değerlendirmenin yollarını arayıp bulmalıyız” dedi.
Depolama konusunda çalışmalara hız verilmesi gerektiğinin altını çizen Elitaş, “Sektörün kamu tarafından yapılacak ihalelerde hangi fiyattan satış yapıyorsa o fiyattan borçlanabilecek şekilde ihalelerin var olması gerektiği kanaatindeyim. Böylece anlaşılabilir veya öngörülebilir bir yatırım ortamının ortaya çıkmasına imkân sağlanacaktır diye düşünüyorum” dedi.
Enerji ithalatının azaltılması için rüzgâr enerjisinin çok önemli olduğuna değinen EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, şunları söyledi: “Ülkemizin rüzgârı bu kadar güçlü esmeseydi, güneşi böyle parlamasaydı enerji sektörümüz bu kadar güçlü olmazdı. EPDK, istikamet üzere yürümekte ve yatırım yapmakta kararlı olanların daima yanında ve arkasında olacaktı.”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından sonuçlandırılan 1000 MW’lık YEKA RES-1 ihalesine eylül ayı sonunda ön lisans verdiklerini anımsatan Yılmaz, 1000 MW’lık YEKA RES-2 ihalesinin ise 250 MW’lık dört bölgede yapıldığını söyledi.
Proje kapsamında Bakanlık tarafından tanımlanan süreçlerin tamamlanmasının ardından ön lisans başvurusu aşamasına geçileceğini ifade eden Yılmaz, 2021 ve sonrasında özellikle yerli ürün kullanımının artarak devamını da sağlayacak teşvik yöntemi uygulanması için gerekli çalışmaların yapılarak Bakanlığa sunulduğunu söyledi.
Bundan sonraki süreçte sözün yatırımcı da olacağını söyleyen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mevcut ön lisanslı veya lisanslı proje stokumuzun en kısa zamanda işletmeye geçmesi için elimizden gelen gayreti de göstermeliyiz ki, ülkemizin kaynakları boşa gitmesin, rüzgarımızın hızı hiç kesilmesin. Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) Sistemi haziran ayında devreye girecek ve EPİAŞ tarafından işletilecek. Bu piyasada, hem tüketicilerin kullandığı elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiği garanti edilecek hem de yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üreten yatırımcılar için yeni bir ürün ve gelir kalemi oluşturulacak. Yeşil Sertifika Piyasası’nın devreye girmesiyle rüzgâr sektörümüzde yeni bir ivme yakalayacağımıza inanıyorum.”