Enerji sektörünün sürdürülebilirlik alanındaki firmalarında Zorlu Enerji, Akıllı Hayat 2030 vizyonuyla hayata geçirdiği sürdürülebilirlik odaklı değişim ve dönüşüm hareketi kapsamında BM Küresel İlkeler Sözleşmesi (United Nations Global Compact)’nin katılımcı üyesi oldu.
Zorlu Enerji, 2009 yılından itibaren GRI (Küresel Raporlama İnisiyatifi) çerçevesinde, UN Global Compact’ın 10 ilkesini de kapsayan ‘Sürdürülebilirlik Raporu’nu iki yılda bir paylaşıyordu. Üyelik ile birlikte 2020 yılından itibaren Zorlu Enerji, sürdürülebilirlik raporunu yıllık olarak yayınlamaya devam edecek. UN Global Compact’ın Türkiye yerel ağı olan Global Compact Türkiye; gerçekleştirdiği etkinlikler ve sunduğu kaynaklarla üyelerinin sürdürülebilirlik alanında gelişimini desteklerken hem yerel hem de küresel ölçekte iyi uygulamaların paylaşılması ve iş birliklerinin kurulması için bir buluşma noktası işlevi görüyor.
Sektöründe bir ilk olan sürdürülebilirlik raporunun yanı sıra CDP Platformu İklim Değişikliği Programı’na katılan ve 2010 yılından itibaren karbon ayak izi; 2017 yılından itibaren ise su ayak izi raporlarını paydaşlarıyla şeffaf bir biçimde paylaşan Zorlu Enerji, sektöründe bu alanda birçok ilke imza atıyor.
2016 yılından itibaren Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeks’inde gönüllü olarak yer almaya devam eden Zorlu Enerji, bu vizyonuyla; Garanti BBVA’dan 10 milyon ABD Doları tutarında Türkiye’nin ilk Yeşil Kredi anlaşmasını gerçekleştirdi. Ayrıca toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaları kapsamında enerji sektöründeki kadın ve erkekler için “eşit bi’ hayat” sağlamak üzere Women’s Empowerment Principles (WEPs) imzacıları arasında yer aldı.
Zorlu Enerji, Zorlu Doğal şirketi ile Uluslararası Sosyal Sorumluluk Örgütü tarafından yayınlanan SA8000 standardı ile sertifikalandırılmış ilk elektrik üretim firması oldu. Ayrıca, Eskişehir’deki perakende satış faaliyetleriyle, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) akreditasyonlu İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi (ISO 45001:2018) belgesini Türkiye’de ilk Zorlu Enerji almaya hak kazandı.