AKO Grup, 16 milyon Dolar’lık yatırımla iki yıl içinde tüm üretim tesislerinde toplam enerji tüketiminin dörtte birini güneş enerjisinden elde etmeyi planlıyor. Çevre koruması ve temiz enerji prensibiyle üretim tesislerine kurulan güneş enerji panelleri ilk olarak AKO Jant fabrikasında uygulandı.
Abdulkadir Özcan A.Ş. (AKO Grup), çevreye saygılı temiz enerji prensibiyle üretim tesislerini Güneş Enerji Santralleri (GES) ile donatıyor. İki yıl içinde tüm üretim tesislerinde toplam enerji tüketiminin dörtte birini güneş enerjisinden elde edecek olan AKO Grup, ilk güneş enerji paneli kurulumunu AKO Jant fabrikasında gerçekleştirdi.
PETLAS, AKO Jant, AKO Akü ve AKO Entegre Lastik Geri Dönüşüm Tesisi gibi otomotiv OEM ve yenileme sanayiine yönelik dev kuruluşları bünyesinde barındıran AKO Grup’ta, üretim tesislerinde yıllık enerji ihtiyacının önemli bir bölümünün GES’ten karşılanmasına yönelik yatırımlarda ilk aşama kurulumunun tamamlanmasıyla güneş enerji panelleri hizmete girdi. Grup bünyesinde yer alan diğer üretim tesislerinde de projelendirme çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten AKO Grup Yönetim Kurulu Üyesi Safa Özcan, bu sayede Türkiye’de kendi temiz elektriğini üreten ilk jant, akü ve lastik fabrikalarına sahip olacaklarını söyledi.
Üretim tesislerinde temiz ve sürdürülebilir enerji kullanımı vizyonuyla hareket ettiklerini dile getiren Özcan sözlerine şöyle devam etti: “Üretim tesislerimizde temiz enerji ve enerji verimliliği konusunda altyapı çalışmalarını hayata geçirmeye başlamıştık. Öncelikle AKO Jant fabrikası çatısına 2,25 MW gücünde güneş panelleri yatırımı tamamlandı. Bu fabrikamızın çatısına kurduğumuz güneş panelleri ile elde ettiğimiz temiz enerjiyi kullanıma sunduk. 2019 yılında enerji verimliliği ve atık geri dönüşümü ile ilgili projeleri hayata geçirdiğimiz PETLAS fabrikamızda, 2021 yılı itibarıyla 25 MW güneş paneli kurulumunu tamamlayarak kullandığı elektrik enerjisini kendi üreten bir fabrikaya dönüştürmeyi öngörüyoruz. Ayrıca AKO Akü fabrikasının çatısına 3,1 MW ve inşaatı devam eden AKO Entegre Lastik Geri Dönüşüm tesisinin çatısına 2,5 MW kapasiteli GES yatırımını hayata geçireceğiz. İki yıl içinde tüm üretim tesislerinde toplam enerji tüketimin dörtte birini güneş enerjisinden elde etmeyi hedefliyoruz.”
İki yılda tamamlanması öngörülen yatırımlar kapsamında toplamda yılda 48.000.000 kWh’lik elektrik üretilmesinin planlandığını söyleyen Özcan, gerçekleştirecek 16 milyon Dolar düzeyinde yatırımla, enerji maliyetlerinde yılda yaklaşık 2,75 Milyon Dolar tasarruf sağlanacağının altını çizdi. Özcan bunun da yıllık ortalama 300 bin ağacın karbondioksit emilimine denk gelen, 21 bin ton karbondioksit salınımını önleyeceğini söyledi.