Varlık 3@2xVarlık 3@2xVarlık 3@2xVarlık 3@2x
  • Anasayfa
  • Yenilenebilir Enerji
    • Biyokütle
    • Güneş
    • Hidroelektrik
    • Hidrojen
    • Jeotermal
    • Okyanus
    • Rüzgar
  • Fosil Yakıtlar
    • Doğalgaz
    • Kömür
    • Nükleer
    • Petrol
  • Elektrik
  • Çevre
  • Bilim ve Teknoloji
  • Ekonomi
  • Röportaj
  • Sosyal Medya
  • İletişim
  • Anasayfa
  • Çevre
  • IEA Başkanı: Enerjiye Karşı Değiliz, Emisyonlara Karşıyız
Moniz: Biden Yönetiminde İnovasyonun Çok Merkezi Bir Rolü Olacak
23 Şubat 2021
Siemens Gamesa, EDF Renewables-Enbridge-wpd Konsorsiyumundan Sipariş Aldı
24 Şubat 2021

IEA Başkanı: Enerjiye Karşı Değiliz, Emisyonlara Karşıyız

24 Şubat 2021

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol

Enerji ve emisyonların ayrımının net şekilde yapılması gerektiğini dile getiren Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, “Enerjiye karşı değiliz, emisyonlara karşıyız. Yani bu ikisini aynı kefeye koymamamız lazım.” dedi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC), “Küresel Enerji ve İklim Politikalarında Yeni Bir Dönem: Yeni ABD Yönetimi Gündemi” webinarında enerji ve iklim alanlarında öne çıkan önemli dinamikleri ve IEA gündemindeki konuları değerlendirdi.

İklim değişikliğine en fazla katkı yaratan faktörün emisyonlar olduğunu belirten Birol, emisyonların da enerji sektöründen geldiğinin altını çizdi. Birol enerji sektöründeki sorunu çözmeden herhangi bir şekilde iklim sorununu çözmenin de mümkün olmadığını sözlerine ekledi.

Covid-19’un çok fazla yaşam kaybına neden olduğuna değinen Birol, bilim insanlarının iklim değişikliğinin önüne geçilmemesi durumunda oluşacak yıkıcı etkilerinin, Covid’in etkilerinden birkaç kat daha şiddetli olacağını söylediğine dikkat çekti. Birol o nedenle bu gerçekten önemli soruna bir çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

Konuşmasında iklim değişikliği, enerji ve emisyon konularına dikkat çeken Birol, şunları söyledi: “İlk olarak enerji sektörünün rolünü dikkate aldığımızda iklim değişikliğine yol açan emisyonların yüzde 80’inden daha fazlası enerji sektöründen kaynaklanıyor. Kömür, petrol ve gaz kullanımından kaynaklanıyor. Bu üç fosil yakıt emisyonları, etkiliyor. Burada enerjinin rolü, birinci sırada.”

Emisyon konusunun küresel bir mesele olduğuna değinen Birol, konuyu şu şekilde izah etti: “Mesela Fransa’daki emisyonlar, sıfır olmasına rağmen önemli bir etki yaratmıyor. Fransa’daki iklim değişikliğine önemli bir etkisi olmuyor çünkü Jakarta’dan, Endonezya’dan, ABD’den ya da Yeni Delhi’den gelen emisyonlar, herkes üzerinde aynı derecede etki yaratıyor. Yani bir ülkenin iyi bir iş çıkarması bu anlamda sorunu çözmek için yeterli değil ve o ülkeyi ulusu da kurtarmaya yeterli değil. Küresel bir çözüm bulmak zorundayız.”

Birol, küresel karbondioksit emisyonlarının bir pasaportunun olmadığını dolayısıyla her ülkeye giriş çıkış yapabildiğini de sözlerine ekledi. Bu nedenle de konuya küresel bir çözüm bulunması gerektiğini yineledi.

Temiz Enerji Seçeneklerine Daha Fazla Odaklanılmalı

Enerji ve emisyonların bir kafa karışıklığına neden olduğunu düşündüğünü dile getiren Birol, şu bilgileri aktardı: “Enerji iyidir; emisyonlar, kötüdür. Böyle net bir ayrım yapmamız gerekiyor. Enerji, bizim rahat ve verimli üretken modern bir hayat yaşamamızı sağlıyor. Evet ama emisyonları azaltmamız lazım. Enerjiye karşı değiliz, emisyonlara karşıyız. Yani bu ikisini aynı kefeye koymamamız lazım ve temiz enerji seçeneklerine daha fazla odaklanmamız lazım.”

Dünya çapında hükümetlerin çoğunun hedefler belirlediğini dile getiren Birol, bu bağlamda ülkelerin emisyonlarını da 2050 yılında sıfıra indirme taahhüdünde bulunduklarını söyledi. AB, Birleşik Krallık, Japonya, Çin ve Kanada’nın benzer taahhütlerde bulunduğunu hatırlatan Birol, çok yakında ABD’nin de bu gruba katılacağını düşündüğünü belirtti. Birol şunları söyledi: “ABD’yi düşündüğümüzde küresel emisyonların yüzde 60’ından daha fazlası 2050 yılında sıfırlanma taahhüdü kapsamına girmiş olacak. Bu anlamda siyasi bir ivme var ve bir hükümet kararlılığı var.”

Temiz Enerjiye Teşvik

Ekonomik bozulma düşünüldüğünde bazı hükümetlerin ekonomik toparlanma paketleri sunduğunu hatırlatan Birol, ekonomilerin geliştirilmesi için yeni teşviklerin, yeni önlemlerin alındığını söyledi. Birol, sözlerine şöyle devam etti: “Birçok hükümet de bunları yaparken temiz enerji seçenekleri için teşvikler koyuyor ve bunları destekliyor. Mesela Avrupa’dan, Japonya’dan yakın zamanda da ABD’den de temiz enerji teknolojilerine destek verilmesi söz konusu olacaktır. Ekonomik toparlanma paketleri kapsamında temiz enerji için teşvikler de bulunacak.”

Kasım ayında Birleşik Krallık’ta Glasgow’da gerçekleşecek COP26 Toplantısına da değinen Birol, şunları söyledi: “Farklı hükümet liderlerinden duyduğum husus şu; aslında artan ve büyüyen bir ivme var. ABD’nin liderliği tabiki burada son derece önemli olacak ve tüm taraflar, bir anlaşmaya varmak ve dünyayı doğru yolda ilerlemesi için teşvik etmeyi istiyor. Bence bu, yakın geçmişimizdeki en önemli uluslararası toplantılardan biri olacak ve umuyorum ki iyi sonuçlar da ortaya çıkacak.”

Kapsamlı İnovasyona İhtiyaç Var

Kilit kelimenin inovasyon olduğunu vurgulayan Birol, şunları söyledi: “Çok büyük, kapsamlı bir inovasyona ihtiyacımız var ki, bu teknolojileri piyasaya hazır hale getirelim ve piyasada bir paylarının olmasını sağlayalım.  Doğrudan karbon yakalama ve depolamadan daha sonra elektrikli arabalara ve elektrikli tırlara diğer hususlara uzanan geniş bir çerçevede inovasyona büyük oranda ihtiyacımız var.”

Birol, inovasyonun da bir itici gücü olarak on yıllardır olmasa da birkaç yıldır çok büyük çaba gösterdiklerini belirtti. Birol; “Son birkaç yılda uluslararası arenaya uluslararası ortama bir geri dönüş yaptık diyebilirim ve temiz enerji inovasyonu bağlamında da önemli bir rol oynayacağımızı düşünüyorum.”

Dünyada emisyonları sıfıra getirmek için öne çıkan konular arasında elektrikli araçlara özel bir parantez açan Dr. Birol, “Sıfır emisyon için satılan her iki araçtan birinin elektrikli olması gerektiğini belirtti. Birol şunları söyledi: ” Şu anda satılan her 100 arabadan belki üçü elektrikli. Birçok ülke şu anda kullandığımız konvansiyonel araçların satışını yasakladı ve yakında başka ülkeler de bu yasakları açıklayacak. Elektrikli araçlarla ilgili Türkiye’de de güzel gelişmeler oluyor fakat henüz yeterli seviyede değil. Türkiye TOGG ile ilgili önemli adımlar attı ama Türkiye’deki otomotiv sektörünün elektrikli araç devrimi konusunda daha fazla ne yapabileceğini düşünmesi lazım.”

IEA, Dünya için Yol Haritası Yayınlayacak

Konuşmasında Uluslararası Enerji Ajansı’nın da çalışmalarına değinen Birol, mart ayında net sıfır zirvesi düzenleyeceklerini söyledi. Zirve’de dünyanın farklı ülkelerinin Bakanlık düzeyinden temsil edileceğini söyledi. Birol, bu toplantıda uluslararası iş birliğinin nasıl geliştirilebileceğini ve bu sayede Glasgow’a giden yolun nasıl açılabileceğinin tartışılacağını söyledi.

Dünya için bir yol haritası oluşturma aşamasında olduklarını da söyleyen Birol, birçok ülkenin 2050’de sıfır emisyonu sağlamak için kendi ulusal yol haritasını hazırladığını hatırlattı. Birol şunları söyledi: “Biz tüm dünya için bir yol haritası hazırlayacağız. 2050’de tüm dünya net sıfıra ulaşacak olursa burada herkes fayda sağlayacak.18 mayısta da uluslararası basının dikkatine sunacağız. Bu raporumuzu, yol haritamızı yayınlayacağız.”

Paylaşın;
Etiketler: enerji haberleri, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC), Uluslararası Enerji Ajansı (International Energy Agency /IEA)

İlgili Haberler

Amazon, yenilenebilir enerji alanında büyük küresel yatırımlar yapıyor.

19 Nisan 2021

Amazon, Dokuz Yeni Yenilenebilir Enerji Projesine Yatırım Yaptı


Devamını Oku

Sanko Enerji, tüketilen elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini gösteren "yeşil enerji sertifikaları" sunuyor.

19 Nisan 2021

Sanko Enerji Yenilenebilir Enerji Sertifikaları Sunuyor


Devamını Oku

Selçuklu Belediyesi, 2022 yılına kadar belediyenin tüm elektrik ihtiyacını güneş enerjisi santralleri ile karşılamayı hedefliyor.

19 Nisan 2021

Selçuklu Belediyesi Güneş Enerjisi Santrali Yatırımlarını Sürdürüyor


Devamını Oku

Fosil Yakıtlar

OPEC Fonu, Özbekistan Enerji Santraline Kredi Sağlayacak

SOCAR ve Belneftekhim Mutabakat Zaptı İmzaladı

Sonatrach, Ain Tsila Gaz Sahasındaki Sözleşme Payını Feshetti

KPMG: Pandemi, Temiz Enerji Talebini Artırdı

JGC Holdings’den NuScale Power SMR Teknolojisine Yatırım

Kuzey Akım 2’de Taşınacak Gazın Miktarını Rusya’nın Davranışı Belirleyecek

Japonya, Fukushima Nükleer Santrali’nin Atık Suyunu Okyanusa Bırakacak

NDK, Akkuyu NGS Projesi Ekipman ve Malzeme Üreticilerini Denetledi

Uganda, Tanzanya, Total ve CNOOC Lake Albert Projesi için Anlaştı

Dönmez: Libya ile Petrol ve Doğal Gazda İş Birliğini Geliştirilecek

Çevre

ABD ve Çin İklim Değişikliği için İş Birliği Yapacak

Apple ve Ortaklarından İklim Değişikliğine 200 Milyon Dolar Fon

Mastercard, Yeni Karbon Hesaplama Aracını Tanıttı

Saros FSRU Enerji Arz Güvenliğinin Teminatı Olacak

Anadolu Sigorta, 2020 Yılı Sürdürülebilirlik Raporu’nu Yayımladı

ETKB Verimlilik Artırıcı 28 Projeyi Destekleyecek

Plastik Ham Madde Fiyatlarındaki Artış ile İstihdam Kaybı Kapıda!

Japonya, Fukushima Nükleer Santrali’nin Atık Suyunu Okyanusa Bırakacak

Son 1,5 Yılda Karbon Sertifikalarının Yarısını Limak Enerji Sağladı

ZES ile Elektrikli Otomobillerde Temiz Enerji Devri

Ekonomi


OPEC Fonu, Özbekistan Enerji Santraline Kredi Sağlayacak

Biotrend Enerji 19-20-21 Nisan Tarihlerinde Halka Arz Oluyor

Akkuyu Nükleer A.Ş., Otkrıtiye Bankası’ndan Sürdürülebilir Kredi Alacak

Galata Wind Enerji A.Ş. 15-16 Nisan’da Talep Toplayacak!

Bank Of America SKA Odaklı Sürdürülebilir Finansman Hedefini Yükseltti

Aydem Yenilenebilir Enerji 19-22 Nisan Tarihleri Arasında Talep Toplayacak

Galata Wind Enerji A.Ş., Halka Arz İçin SPK’dan Onay Aldı

Madencilik Firması Çiftay, Batıçim’in Yüzde 30 Hissesine Sahip Olacak

Dünya Bankası Finansmanını Paris Anlaşması’nın Hedefleriyle Uyumlu Hâle Getirecek

Naturelgaz Borsada NTGAZ Koduyla İşlem Görmeye Başladı

Arşivler

Hakkımızda >

Künye >

Sosyal Medya

Bizi takip edin.

Kategoriler

Bilim ve Teknoloji Biyokütle Doğalgaz Ekonomi Elektrik Fosil Yakıtlar Güneş Hidroelektrik Hidrojen Jeotermal Kömür Nükleer Okyanus Petrol Röportaj Rüzgar Uncategorized Yenilenebilir Enerji Çevre
© 2020 MC² Haber All Rights Reserved.