Varlık 3@2xVarlık 3@2xVarlık 3@2xVarlık 3@2x
  • Anasayfa
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Enerji
  • Ne, Nedir?
  • Röportaj
  • Sosyal Medya
  • İletişim
  • Anasayfa
  • Röportaj
  • Dr. Gamze Karanfil-ZeroBuild Summit’22 Direktörü
V. Özgün Şenol – Atlas Copco Kompresör Tekniği Endüstriyel Hava Bölüm Müdürü
28 Ekim 2021
Dina-Bacovsky
Dina Bacovsky-BEST Sürdürülebilir Tedarik ve Değer Zincirleri Bölüm Başkanı
18 Temmuz 2022

Dr. Gamze Karanfil-ZeroBuild Summit’22 Direktörü

8 Şubat 2022
ZeroBuild Summit’22 Direktörü Dr. Gamze Karanfil Röportajı

ZeroBuild Summit’22 Direktörü Dr. Gamze Karanfil

“Sıfır Enerji Binalar’a geçiş için topyekûn bir dönüşüm başlatılması zorunlu bir hâl aldı”

“Sıfır Enerji Binalara” ulaşmanın aslında hiç de zor olmadığını tüm kamuoyuna göstermeyi amaçladıklarını belirten ZeroBuild Summit’22 Direktörü Dr. Gamze Karanfil ile ‘Change Starts Here! – Değişim Burada Başlıyor!’ sloganıyla gerçekleştirilecek ZeroBuild Summit’22’yi ve Türkiye’de Sıfır Enerji Binalar’a dönüşümü konuştuk.

İki yıl boyunca dijitalde düzenlenen ZeroBuild Türkiye’yi değerlendirecek olursanız, Sıfır Enerji Binalar’a dönüşümde arzu edilen farkındalık sağlandı mı? Diğer ülkeler ile kıyaslandığında Türkiye’de Sıfır Enerji Binalar konusunda istenilen noktaya ulaşıldı mı? 

İki yıl önce daha yaşanılası bir dünya yaratma sorumluluğunun bilinciyle çıktığımız bu yolda, üretilen çözümlerin en önemlilerinden biri olan ‘Sıfır Enerji Bina’ kavramının bir gelecek projesi olmaktan öte, bugün için bir zorunluluk olduğunun açığa çıkması için çalıştık.

Geçtiğimiz 2 yılda maalesef dünya olarak ve ülkemizde de yoğun bir biçimde çevre felaketlerinin, iklim krizlerinin sonuçlarını yaşadık. Tüm bunlara ek olarak, salgın sürecinin yaşam koşullarımızı nasıl etkilediğini tecrübe ettik. Yaşadığımız bu sürecin de tetiklemesiyle 2020 yılında ‘Error 4.0-Dünyamız hata veriyor’ sloganıyla ilkini gerçekleştirdiğimiz ZeroBuild Forum’20 de 49 oturumda 35 ülkeden 137 konuşmacı ağırladık. 2021 yılında ise artarak devam eden iklim krizi şartlarında artık çözümü ertelemememiz gerektiğine vurgu yapmak istediğimiz için ‘Right Now, GO! -Hemen Şimdi, Harekete Geç!’sloganı ile yolumuza devam ettik ve ZeroBuild Türkiye’21 de 30 oturumda 35 ülkeden 110 konuşmacıyı bir araya getirdik.

Ülkemiz için henüz yeni bir kavram olan ‘Sıfır Enerji Binalar’ konusunda, başta ülkemizin bu alandaki konumu olmak üzere, mevzuatları, yapılması gereken çalışmaları, ekonomik, finansal ve teknik gereksinimleri, yeni teknolojileri, vaka örneklerini, iklimsel bakış açılarını, salgın süreciyle birlikte daha da merak eder olduğumuz yaşadığımız binaların sağlığımız üzerindeki etkilerini, kısacası ‘Sıfır Enerji Binalar’a ilişkin tüm unsurları konunun paydaşlarıyla birlikte detaylı bir biçimde ele aldık.

Bu noktada T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile T.C. Millî Eğitim Bakanlığı’ndan aldığımız destek ile sektörün de öncü STK’lar, firma temsilcileri, sektör profesyonelleri ve alanında uzman akademisyenlerden oluşan konuşmacılarımızın ‘Sıfır Enerji Binalar’ konusunda farkındalık yarattığını, aldığımız geri dönüşlerden ve erişim sayılarımızdan görüyor ve bu durumdan memnuniyet duyuyoruz.

Geçen iki yıldan farklı olarak bu sene 44. Yapı Fuarı TurkeyBuild İstanbul ev sahipliğinde fiziksel ortamda gerçekleşecek olan ZeroBuild Summit’22’de katılımcıları hangi yenilikler bekliyor? ZeroBuild Summit’22, hangi konulara odaklanacak?

İlk ikisini dijitalde düzenlediğimiz etkinliğimizi bu yıl 44. Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul ev sahipliğinde yapacak olmaktan ve özellikle katılımcılarımızla yüz yüze buluşmaktan ötürü çok heyecanlıyız.

“Sıfır Enerji Binalar’a ulaşmanın aslında hiç de zor olmadığını tüm kamuoyuna göstermeyi amaçlıyoruz.”

Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Zirvesi ZeroBuild Summit’22’de yapı sektörünün geleceğini ‘Change Starts Here-Değişim Burada Başlıyor’ sloganıyla zirve sahnesine taşıyacağız. Dünyanın hızla geliştiğine ve günümüzün küresel iklim krizi şartlarının bizleri dönüşümü hızla gerçekleştirmeye zorladığına dikkat çekerek, sürdürülebilir yapılar ile bu dönüşümün gücünü yakalamanın mümkün olduğunu vurgulayacağız. Yerli ve yabancı uzman konuşmacıların katılımıyla tüm paydaşlara bir yol haritası sunmayı ve Sıfır Enerji Binalar’a ulaşmanın aslında hiç de zor olmadığını tüm kamuoyuna göstermeyi amaçlıyoruz.

ZeroBuild Summit’22’de ana hatlarıyla; teknoloji oturumları, networking fırsatları ve odaklanmış sunumlar ile ‘Sıfır Enerji Binalar’ın nasıl geliştirileceği ve dönüşümün nasıl sağlanacağı konu edilecek. Bunların yanı sıra 6 Ekim 2021 tarihinde imzaladığımız Paris Anlaşması’nın ülkemizin karbonsuzlaştırma yol haritasına etkilerini ve 2053 Net Sıfır Emisyon hedefinde yapıların rolünü de detaylı bir biçimde ele alacağız.

Eş zamanlı olarak düzenlenecek ZeroBuild Summit’22 Uluslararası Sergi Alanı’nda sıfır enerji binalara ait yeni ürün ve teknolojileri ile pek çok sektör lideri marka yer alacak. “ZeroBuild Network Zone” için ayrılan özel alanda kurulacak stantlarda ziyaretçiler, yapılarını daha verimli işletmek ve çevreye olan etkilerini minimuma indirebilmek için sunulan çözümleri inceleme fırsatı bulacaklar. Ayrıca proje pazarı niteliğinde hazırlanacak olan “ZeroBuild Summit-Uluslararası Poster Alanı”nda da projelerini paylaşmak isteyenler yerlerini alacak, fuar katılımcılarına, ziyaretçilere kendilerini tanıtma fırsatı bulacaklar.

“ZeroBuild Summit-Uluslararası Poster Alanı”nda da projelerini paylaşmak isteyenler yerlerini alacak.”

6 Ekim 2021 tarihinde Paris Anlaşması’nı imzalayan Türkiye, 2053’te Net Sıfır Emisyon hedefini de kabul etti. Günümüzde küresel iklim krizinin de etkisini arttırdığı düşünülürse 2053 hedefine giden yolda şüphesiz enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve Sıfır Enerji Binalar da etkili olacak. Buradan hareketle Türkiye, bu süreçte nasıl bir yol izlemeli?

Paris İklim Anlaşması’nın imzalanmasının ardından 2053 yılına kadar Net Sıfır Emisyon hedeflerinin belirlenmesiyle Türkiye’nin iklim politikalarında yeni bir döneme girilmiş oldu.  Bu dönemde, hedeflere ulaşmak için yapılacak çalışmaların hızlandırılarak, düzenleme ve teşviklerle ‘Sıfır Enerji Binalar’a geçiş için topyekûn bir dönüşüm başlatılması da zorunlu bir hâl aldı.

Paris İklim Anlaşması’nın yüklediği sorumluluklar dışında, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından açıklanan On Birinci Kalkınma Planı’nda (2019-2023) daha verimli ve kendi enerjisini üreten binaların yaygınlaştırılacağı belirtildi. Böylece, yaşanabilir bir dünya için üretilen çözümlerden biri olan ve AB’de 1 Ocak 2021 itibarıyla zorunlu hâle getirilen ‘Sıfır Enerji Binalar’a dönüşüm, Türkiye’nin de eylem planlarında girmiş oldu.

Bu noktada, Türkiye’de öncelikli yapılması gereken şey, ülke olarak Sıfır Enerji Binalar Stratejisi ve Yol haritası yayınlamak, eğitim, AR-GE, üretim ve son kullanıcı aşamalarının her birini teşviklerle desteklemek olmalı. Sıfır Enerji Binalar konusu, özellikle son kullanıcı aşamasında mevcut sistemlerden farklı politikaların izlenmesi ve takip sisteminin titizlikle oluşturulması gereken bir alan. Oluşturulacak olan yol haritası ve teşvik sistemlerinin ülkemizde yapılan çalışmalara hem niceliksel hem de niteliksel açıdan da katkı sağlayarak ‘Sıfır Enerji Binalar’a olan ilgiyi artıracağına ve büyüyen bir ekosistem oluşturacağına inanıyorum.

Son olarak sizin okurlarımızla paylaşmak istediğiniz bir şey var mı?

Dünya hızla gelişiyor ve günümüzün küresel iklim krizi şartları bizleri dönüşümü hızla gerçekleştirmeye zorluyor. Sürdürülebilir yapılar ile bu dönüşümün gücünü yakalamak mümkün… Sürdürülebilir bir yapı, sahip olduğu özellikler vasıtasıyla içinde bulunduğu çevrenin yaşam kalitesini koruyabilir, hatta iyileştirebilir; bunu yapmak için en yüksek düzeyde verimlilik elde etmeyi hedefler. Enerji, su ve diğer kaynaklarımızın kullanımını en az seviyeye düşürerek, enerji ihtiyacımızı yenilenebilir kaynaklardan elde ederek geleceğimizi çevresel ve finansal açılardan sürdürülebilir hale getirebiliriz. Bunun için de en önemli avantajımızın Sıfır Enerji Binalar olduğunu düşünüyorum.

Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Zirvesi-ZeroBuild Summit’22 ile ‘Sıfır Enerji Binalar’a ilişkin tüm unsurları profesyonel olarak ele alacak ve Türkiye için değişimin yol haritasını çıkaracağız.

“İlk adım olarak “Sıfır Enerji Bina ile Geleceği İnşa Et” deklarasyonunu yayınladık.”

İlk adım olarak “Sıfır Enerji Bina ile Geleceği İnşa Et” deklarasyonunu yayınladık. Konunun tüm paydaşlarının üzerine düşen sorumluluğu işaret etmek için ZeroBuild Summit’22 tarafından hazırlanan bu deklarasyon, 2053 Net Sıfır hedefine ulaşmada gerekli aksiyonları almak üzere Sıfır Enerji Binalar konusunda çalışan imzacıların benimsedikleri yaklaşımları içermektedir. Deklarasyona imza veren paydaşların Merkezi Yönetim’den beklentileri, 2053 yılına kadar bina sektörünün karbonsuzlaştırılmasına yönelik ulusal yol haritalarının geliştirilmesi ve bu konuda yasal düzenlemelerdeki eksikliklerin giderilmesidir. Bu deklarasyonun imzacıları, yeni binaların 2030’a kadar ve tüm binaların 2053’e kadar Net Sıfır Enerji Bina olması için oluşturulacak stratejik plana katkıda bulunmayı benimsemektedir. “Sıfır Enerji Bina ile Geleceği İnşa Et” deklarasyonuna summit.zerobuild.org adresinden ulaşabilir ve imzalayarak değişime siz de destek olabilirsiniz.

Değişimi başlatmak üzere biz orada olacağız. Bu değişim serüveninde “ben de varım” diyorsanız, 23-26 Mart 2022 tarihlerinde Yapı Fuarı ev sahipliğinde düzenleyeceğimiz Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Zirvesi-ZeroBuild Summit’22’de sizler de yerinizi çok geçmeden alın!

Haberi sizde paylaşın;
Etiketler: Sıfır Enerji Binalar, Zerobuild Summit’22, ZeroBuild Summit’22 Direktörü Dr. Gamze Karanfil
Nesli Ergün

İlgili Haberler

Atlas Copco Kompresör Tekniği Yağsız Hava Bölüm Müdürü Handan Çilingir

1 Ağustos 2022

Handan Çilingir-Atlas Copco Kompresör Tekniği Yağsız Hava Bölüm Müdürü


Devamını Oku
Dina-Bacovsky

BEST Sürdürülebilir Tedarik ve Değer Zincirleri Bölüm Başkanı Dina Bacovsky

18 Temmuz 2022

Dina Bacovsky-BEST Sürdürülebilir Tedarik ve Değer Zincirleri Bölüm Başkanı


Devamını Oku

Atlas Copco Kompresör Tekniği Endüstriyel Hava Bölüm Müdürü V.Özgün Şenol

28 Ekim 2021

V. Özgün Şenol – Atlas Copco Kompresör Tekniği Endüstriyel Hava Bölüm Müdürü


Devamını Oku

Güncel Haberler

Rusya ve Çin Hızlı Nötron Reaktörleri için Anlaştı!
Rusya ve Çin Hızlı Nötron Reaktörleri için Anlaştı!
Latin Amerika Yenilenebilir Enerji Yapılanması ile Öne Çıkıyor
Latin Amerika Yenilenebilir Enerji Yapılanması ile Öne Çıkıyor
Ørsted İrlanda’da Güneş Enerjisi Projesi Satın Aldı
Ørsted İrlanda’da Güneş Enerjisi Projesi Satın Aldı
Çin, Temiz Enerji Teknolojilerinin Üretimini Domine Ediyor!
Çin, Temiz Enerji Teknolojilerinin Üretimini Domine Ediyor!
GWEC: Beş Ülke Beş Yılda 3,5 GW Kapasite Ekleyebilir
Net Sıfır Sanayi ve Kritik Hammaddeler Yasası Ne Diyor?
AB Temiz Sanayi için Yasa Teklifleri Sundu!
NCCP Angra NGS için Lityum-7 Hidroksit Tedarik Edecek
YEO, Çadır Kentlere Güneş Enerjili Batarya Sistemi Kurdu
YEO Teknoloji Çadır Kentlere Güneş Enerjili Batarya Sistemi Kurdu
Güneş Paneli Üretimini ABD'ye Geri Döndürmek İklim Değişikliğini Kolaylaştırıyor
Güneş Paneli Üretimini ABD’ye Geri Döndürmek İklim Değişikliğini Kolaylaştırabilir
DTEK Tyligulska Rüzgar Santrali’nin İlk Fazını Tamamladı!
DTEK Tyligulska Rüzgar Santrali’nin İlk Fazını Tamamladı!
  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 5
  • ›
Loading...

Ne, Nedir?

Rüzgar enerjisi nedir

Rüzgâr Enerjisi Nedir? Tarihsel Gelişimi Nasıl Oldu?
Dünya Çevre Günü Nedir

Dünya Çevre Günü Nedir? Stockholm Konferansı ile İlişkisi Ne?
Dünya Günü (Earth Day)Nedir, Ne Zaman Kutlanır?

Dünya Günü (Earth Day) Nedir, Neden 22 Nisan’da Kutlanıyor?
Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal) Nedir?

Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal) Nedir?
Güneş Enerjisi Nedir?

Güneş Enerjisi Nedir? Tarihsel Gelişimi Nasıl Oldu?
enerji verimliligi nedir?

Enerji Verimliliği Nedir? Enerji Nasıl Verimli Kullanılır?
  • 1
  • 2
  • 3
  • ›

Loading...

Arşivler

Hakkımızda >

Künye >

Sosyal Medya

Bizi takip edin.

Kategoriler

Bilim ve Teknoloji Enerji Ne, Nedir? Röportaj Tüm Haberler Çevre
© 2020 MC² Haber All Rights Reserved.